Arbetsmiljö

Därför kan kontorshundar minska jobbstressen

Bullmastiffen Kiwi på Polestar i Göteborg är kontorskändis med eget Instagramkonto. Josefine Hjertström, verksamhetschef på The Ground i Malmö med sin hund Masaniello. Foto: Sofie Dunert och Johan Kristensson
Kiwi på Instagram.
Constanze Leineweber, docent i psykologi på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Foto: Niklas Björling

Hunden Kiwi på Polestar trivs utmärkt i teknikbranschen och har vuxit upp bland möten och skrivbordsjobb. Men forskning visar att hon och hennes hundkollegor även gör nytta genom att minska stress och öka trivseln på arbetsplatser.

Publicerad

Bullmastiffen Kiwi suckar inte över att semestern är slut. Hon är överlycklig att vara tillbaka i vardagen på elbilstillverkaren Polestars huvudkontor i Göteborg. Där hänger hon med på möten, spanar på bilar i verkstaden eller softar under mattes skrivbord.

− Jag vill ha henne med på jobbet eftersom jag tycker att man ska umgås med sitt djur. Hon gör också mycket gott för kontoret, säger Sofie Dunert, vagningenjör och assistent på Polestars utvecklingsavdelning.

Kiwi har med åren blivit lite av en kontorskändis med eget Instagramkonto, och hon rör sig vant bland medarbetare och internationella kunder.

− De blir väldigt glada och vi får en helt annan stämning på möten och kontoret. Hon livar verkligen upp. Och är någon upprörd efter ett möte lugnar de ofta ner sig efter att ha klappat henne.

Forskning visar också att hundar på jobbet kan ha positiva hälsoeffekter. En studie från Virginia Commonwealth University har exempelvis undersökt hur anställdas stressnivåer påverkas av hundars närvaro på ett amerikanskt företag.

Genom att analysera salivprov upptäckte forskarna att anställda som tog med sig hunden till jobbet hade lägre nivåer av stresshormonet kortisol i slutet av arbetsdagen.

Studien visade också att stressen minskade och trivseln ökade hos medarbetare utan egen hund. I en annan amerikansk studie har forskare sett minskade stressnivåer hos studenter som fick klappa hundar i ett experiment.

Resultaten förvånar inte Constanze Leineweber, docent i psykologi på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

− Har man en hund på jobbet så klappar man den säkert, och vi vet ju att beröring sänker stresshormonerna och ökar må bra-hormonet oxytocin, säger hon.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Hon tror också att hundar kan fungera som ett socialt kitt.

− Jag tror att det kan vara bra för relationer mellan kollegor som kan komma fram och prata om hunden, och då pratar man med varandra också. Hunden blir en anknytningspunkt för bättre samtal.

Malmöbaserade The Ground, som samlar 18 start up-företag, marknadsför sig som en hundvänlig arbetsplats. Men en strikt policy finns för hur de fyra kontorshundarna förväntas bete sig och var de får vistas.

− Allergier har hittills inte varit ett problem, men jag kan se att ju mer vi växer så kommer det att behöva hanteras. Då kommer vi till den stora frågan om vi skulle behöva välja bort företag eller hundarna, säger verksamhetschef Josefine Hjertström som själv har med sig hunden Masaniello.

På Polestar med 170 anställda har problem med hundrädsla och allergier lösts genom en zonindelning av kontoret.

− Våra högsta chefer har sagt att vi ska vara ett dogfriendly office, och eftersom så många tycker att det är positivt ska vi försöka hålla kvar den policyn så länge det går, säger Sofie Dunert.

Josefine Hjertström tror att en mer öppen och tillåtande kontorsmiljö där hundar − men också barn och katter − är välkomna kan vara ett första steg i ett nytänkande kring hur balansen mellan arbete och fritid kan förbättras för att minska stress och ohälsa.

− Många företag har en traditionell syn på hur en arbetsplats ska vara, men om man inte kan möta samhällets förändring med krav på hur vi människor ska leva, tappar man anställda efter ett tag. Och med höga kostnader för hunddagis blir det ju också en slags löneförmån att kunna ta med hunden till jobbet.

− Jag tror att det kan vara bra för relationer mellan kollegor som kan komma fram och prata om hunden, och då pratar man med varandra också. Hunden blir en anknytningspunkt för bättre samtal.

Intresserad av arbetsrätt också? Beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Arbetsgivaren bestämmer om hunden är välkommen

Enligt Arbetsmiljölagen ska en arbetsgivare vidta alla åtgärder som behövs för att förhindra ohälsa eller olycksfall. I arbetsmiljöarbetet ingår att bedöma om hundar innebär en risk för ohälsa. Man bör också ha en policy om hur man förhåller sig till pälsdjur på arbetsplatserna.

Om en anställd riskerar att försämras i sin allergi, eller är hundrädd, kan chefen förbjuda hundar. Undantag är ledarhundar eller exempelvis polishundar, som ingår i verksamheten.

Källa: Arbetsmiljöverket