Arbetsmiljö

”Ta till vara på det här intresset”

Greta Svensson är kommunikationschef på Arbetsmiljöverket. Foto: Arbetsmiljöverket

Nästan åtta av tio tycker att arbetsmiljöarbetet är viktigt på jobbet. Intresset är störst bland unga kvinnor. Det visar Arbetsmiljöverkets undersökning.

Publicerad

Arbetsmiljöverket publicerade på måndagen undersökningen Arbetsmiljöattityder 2019. Attitydundersökningen har inte gjorts på flera år och aldrig tidigare i den här omfattningen: 5 000 slumpmässigt utvalda personer fick frågor kring arbetsmiljö. Och resultatet har överraskat Arbetsmiljöverket: Nästan åtta av tio anser att arbetsmiljöarbetet är viktigt.

– Det är väldigt positivt och ingenting som vi har tagit för givet. Det är en sak att vi som jobbar med arbetsmiljö, på myndigheten, inom hr, som chef eller som fackligt aktiv tycker det är viktigt. Men att det finns ett så stort generellt intresse för de här frågorna är väldigt glädjande, säger Greta Svensson, kommunikationschef på Arbetsmiljöverket

Nio av tio unga kvinnor, i åldern 20 till 34 år, ser arbetsmiljöarbetet som mycket viktigt. Hur ser du på det?

– Den här gruppen sticker ut och det är lite förvånande, spännande och intressant. Jag har haft en bild att ju äldre man blir och ju längre man varit ute i arbetslivet, desto större vikt fäster man vid arbetsmiljön. Den här siffran har överraskat.

Tre av fyra är engagerade i arbetsmiljöarbetet på något sätt. Vad tänker du kring det?

– Det är en uppmaning till arbetsgivaren att ta till vara på det här stora engagemanget. Det betyder att arbetsmiljöfrågorna är viktiga och att aktivt arbetsmiljöarbete spelar stor roll på arbetsplatserna. Arbetsgivare har ett ansvar för arbetsmiljön. Om de allra flesta anställda har ett eget intresse är det också lättare för arbetsgivaren att driva de här frågorna, det finns en grogrund för att få stöd från sina medarbetare.

Arbetsmiljöarbete uppges vara viktigt inom bland annat utbildning, hotell och restaurang, vård och omsorg samt tillverkning och utvinning. Vad berättar det om?

– Det är lite tidigt att säga, men hotell och restaurang samt utbildning är branscher som vi i vår statistik kan se har utmaningar, framförallt i den psykosociala arbetsmiljön. Spontant tänker jag att det är en av anledningarna till att arbetsmiljöarbetet ses som viktigt, men vi behöver djupdyka i det här.

Tre av fyra är ganska eller mycket nöjda med arbetsmiljön på sitt jobb. Hur ser du på den siffran?

– Det visar att de allra flesta arbetsplatser jobbar aktivt med arbetsmiljön och att arbetsgivaren tar frågorna på allvar. Att trivas på sitt arbete är en väldigt viktig aspekt av arbetsmiljön.

En av fyra är inte alls nöjda med sin arbetsmiljö. Hur ställer sig den siffran i relation till statistiken över olyckor och arbetsskador?

– Det visar att det fortfarande finns jättemycket att göra. Också statistiken över olyckor och arbetsskador visar det. Fortfarande dör en person i veckan och ett antal tusen skadas. Det är inte acceptabelt.

Varför har undersökningen gjorts?

– Vi gör den för att vi behöver bättre kunskap om vilka som engagerar sig i arbetsmiljöarbetet, varför man gör eller inte gör det och vad som skulle kunna öka engagemanget. Vi behöver kort och gott mer kunskap och se vad vi kan ta med oss av det här i vårt arbete.

Hur ska undersökningen användas?

– Vi vill förbättra vår kommunikation, information och våra verktyg. Det blir ett viktigt underlag för oss i vårt arbete, men exakt hur vi ska använda resultaten från undersökningen kan jag ännu inte säga. Vi behöver kika djupare på resultaten, se mer på bakomliggande faktorer till siffrorna och jämföra den med annan statistik vi har.

Så gjordes Arbetsmiljöattityder 2019

5 000 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 20 till 64 år fick möjlighet att svara på sex attitydfrågor och en kunskapsfråga.

Svarsfrekvensen var 38 procent, vilket motsvarar drygt 1 900 svenskar.

Gjordes under tiden 3 september till 15 oktober 2019.

Statistiska centralbyrån genomförde undersökningen på uppdrag av Arbetsmiljöverket.

Källa: Arbetsmiljöverket