Arbetsmiljö

Analys av utmattade hjärnor med ai

Metod för att mäta utmattning saknas. Nu satsar Afa fyra miljoner på forskning som med hjälp av artificiell intelligens ska ta fram en metod.

Publicerad

Sjukskrivning under lång tid för utmattningssydrom blir vanligare. Metoder för att mäta utmattning saknas och diagnosen ställs därför utifrån vad patienten säger sig ha för symptom. Två kriterier för diagnosen är svår stress i minst ett halvår och fysiska och psykiska symtom på utmattning under minst två veckor. Det uppger Malin Björnsdotter, medicine doktor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset som får fyra miljoner kronor av Afa Försäkring för att med magnetröntgen och artificiell intelligens ta fram en metod för att spåra utmattningssyndrom i hjärnan.

– Diagnosen ställs utifrån att patienten uppger ett flertal symtom, som exempelvis koncentrationssvårigheter, sömnstörningar, värk och yrsel. Man tar också blodprover för att utesluta andra sjukdomar. Men man tittar inte på hjärnan. Vi vill studera hjärnans aktivitet med magnetkamera för att kunna hitta spår av utmattningssyndrom, säger Malin Björnsdotter i ett pressmedelande från Afa.

Hon är civilingenjör i grunden och har tidigare utvecklat en metod för att spåra autism med hjälp av magnetröntgen. Samma metod ska hon nu använda för att försöka ta fram bilogiska mått för att lättare se om en person lider av utmattningssyndrom.

– Vi vet att långvarig stress kan påverka hjärnan på flera olika sätt. Förutom bristande koncentrationsförmåga kan man få minnesstörningar och drabbas av överkänslighet, vilket kan leda till utmattningssyndrom. Men vi vet ganska lite om vad som händer med hjärnans funktion och anatomi när vi väl drabbas av utmattning, säger Malin Björnsdotter.

Till projektet ska 300 personer, sjukskrivna från heltidsarbete på grund av utmattninssyndrom, rekryteras. Hälften män och hälften kvinnor. Deltagarnas hjärnor ska undersökas med magnetkamera vid tre tillfällen under ett år. Deltagarna kommer också att själva få skatta exempelvis sin fysiska och psykiska hälsa. Röntgenbilderna och uppskattningarna samlas sedan in en databas och analyseras med hjälp av artificiell intelligens. 

Med hjälp av magnetröntgen ska Malin Björnsdotter ta bilder som visar hur blodflödet varierar i hjärnan över tid. Dessa förändringar kan sedan kopplas till hur de sjukskrivna uppger att de mår och vilken nivå på utmattning de upplever. Förändringarna visas i komplexa mönster som är svåra att se. Ett särskilt datorprogram ska därför utvecklas med artificiell intelligens för att hjälpa till att urskilja mönstren. På frågan vad hon hoppas på med projektet svarar hon:

– Jag hoppas att vi ska hitta en metod för att spåra utmattningssyndrom i hjärnan som kan ligga till grund för snabbare och mer precisa diagnoser och prognoser.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev