Arbetsmiljö

Får chefen vägra ge mig tid till skyddsombudsarbete?

Experterna svara på skyddsombudet fråga; ”Min chef vägrar låta mig utföra något skyddsombudsarbete på arbetstid – vad ska jag göra?” Foto: TT-Bild
Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.
Rickard Lindberg Foto: Peter Knutson
Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås.

EXPERTFRÅGA. Jag fick under min utbildning lära mig att jag som lokalt skyddsombud har rätt att ta ledigt den tid jag behöver för att sköta mitt uppdrag. Men min chef vägrar låta mig utföra något skyddsombudsarbete på arbetstid – vad ska jag göra? Situationen på arbetsplatsen är akut. Många har symtom på stress och flera är sjukskrivna.

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Du har rätt att ta den ledighet som fordras, enligt sjätte kapitlet, paragraf fem i arbetsmiljölagen. Du har till exempel rätt att vara ledig när du utbildar dig och samtalar med dina chefer och de arbetskamrater som du företräder. Du har rätt att vara ledig när du ska delta i planering av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Du har även rätt till ledig tid för att läsa in handlingar till möten och för efterarbete. Kom överens med arbetsgivaren om hur mycket tid du behöver ha varje vecka. Ta hjälp av facket. Antalet timmar beror på riskerna i arbetet, hur många du företräder och om det är personer som inte arbetar i din omedel­bara närhet. Denna tid får inte blandas ihop med facklig tid. Om chefen hindrar dig har du rätt till skadestånd.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Trä- & Möbelföretagen och Grafiska Företagen:

– Gå igenom med chefen och kom överens om vad som ingår i uppdraget och hur lång tid de olika uppgifterna kan ta. Tiden för uppdraget behöver vara i balans och i relation till hur många ni är på arbetsplatsen och vilka arbetsmiljöfrågor som finns och som är aktuella. Som skyddsombud är det en fördel att du är verksam och har upp­gifter i produktionen. Då kan du bättre utöva och verka som skyddsombud.

– Om du ser kolleger som är sjuka, eller om situationen är akut, så ligger det i chefens arbetsmiljöansvar att åtgärda bristerna så att det blir en hållbar arbetsmiljö. Din roll innebär att du ska vaka över skyddet inom ditt skyddsområde och det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Glenn Bergenstoff, Arbetsmiljötekniker Arbetsmiljöcenter AB:

– Arbetsmiljölagen anger att skydds­ombud och arbetsgivare ska bedriva en på lämpligt sätt organiserad verksamhet.

– Sätt dig ner med din arbetsgivare och kom överens om hur ni ska göra detta. Gör upp en årsplan. Ta med din fackliga organisation. Kanske har ni ett regionalt skyddsombud som kan hjälpa er att komma i gång?