Arbetsmiljö

Arbetsmiljöarbete på distans – hur får jag i gång det?

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås.
Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås.
Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.
Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.
Rickard Lindberg Foto: Peter Knutson
Rickard Lindberg Foto: Peter Knutson

EXPERTFRÅGA. Hos oss arbetar nästan alla hemma och vi har inte haft något arbetsmiljökommittémöte sedan i februari på grund av coronakrisen. Hur ska jag göra för att få i gång ett fungerande arbetsmiljöarbete igen? Som chef känner jag ett stort arbetsmiljöansvar men behöver stöd.

Glenn Bergenstoff, arbetsmiljötekniker, Arbetsmiljöcenter AB:

– Ja, det är en annor­lunda tid vi lever i nu. Vi måste nog se över hur vi gör och lever. Ett sätt för dig att få i gång arbetsmiljöarbetet skulle kunna vara att ha möte via webbkamera. Försök att peppa dig själv och dina medarbetare. Det finns ett ­antal bra checklistor ni skulle kunna an­vända er av.

– Kolla gärna på Prevents hemsida. Det är viktigt att ni får tillbaka kontinuiteten i ert arbetsmiljöarbete. Kämpa på!

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Arbetsmiljöarbetet är viktigt nu. Många trivs kanske inte med att arbeta hemma själva. De kanske inte har någon bra arbetsplats. Alla arbetsgivare ska fortlöpande undersöka risker i arbetet. En arbetsgivare bör ha regelbunden kontakt med sina medarbetare, fråga dem vad de tycker fungerar, vad som inte fungerar och vad arbetsgivaren kan göra för att de ska få det bättre. Chefer kan ha korta digitala medarbetarsamtal eller motsvarande. Försök också ha skyddskommittémöten där ni diskuterar uppkomna och kanske nya frågor. Håll kontakten särskilt med dem som inte hör av sig.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Trä- & Möbelföretagen och Grafiska Företagen:

– Även nu när vårt arbets­sätt förändrats, om än troligen tillfälligt, gäller det att fortsätta jobba systematiskt som före corona­pandemin. Även om flera ledamöter sitter hemma och jobbar och ni inte möts fysiskt så finns det bra tekniska lösningar på digitala möten. Jag föreslår att du tar fram en agenda och bjuder in till möte i kommittén.

– Tänk på att digitala möten fordrar en ­annan disciplin när det gäller förhållningssätt. Det är till exempel bra att sätta sig i ett ostört rum och endast öppna mikrofonen när man vill ha ordet och däremellan hålla den avstängd. Frekvensen och längden på mötena liksom antalet punkter kan också behöva justeras. Ni får helt enkelt pröva er fram tills ni hittar en mötesform som passar er.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev