Arbetsmiljö

Kommun riskerar vite efter drunkningsolycka

Blommor, ljus och nallar utanför simbassängen i Skanör-Falsterbo efter att en pojke omkommit i en drunkningsolycka Foto: Johan Nilsson/TT
Blommor, ljus och nallar utanför simbassängen i Skanör-Falsterbo efter att en pojke omkommit i en drunkningsolycka Foto: Johan Nilsson/TT

En sexårig pojke drunknade under en idrottslektion i Falsterbo i Vellinge kommun. Nu har Arbetsmiljöverket granskat rutinerna vid bad och hotar kommunen med vite.

Publicerad

Vitet på 40 000 kronor gäller om inte åtgärder vidtas inom tre månader, rapporterar Lärarförbundets tidning Läraren. Bland annat ska Vellinge undersöka riskerna för att elever eller lärare råkar ut för olyckor i samband med badaktiviteter som kommunen anordnar, samt göra en skriftlig riskbedömning och vidta åtgärder för att förebygga olycksfall.

Myndigheten slår också fast att den gällande rutinen vid badaktiviteter inte varit heltäckande och delvis otydlig.

Drunkningsolyckan inträffade i augusti och sedan dess har utredningar av kommunen, Arbetsmiljöverket och polisen satts i gång.

I kommunens utredning, som genomfördes av en extern advokatfirma, slogs fast att rutiner kring just riskbedömning frångicks vid dödsolyckan. Tre lärare hade ansvar för 40 barn, och "det är möjligt att det var ett för stort antal barn för att tre pedagoger skulle ha förutsättningar att ha uppsikt över alla", enligt advokatutredningen. De tre lärarna är enligt Läraren misstänkta för vållande till annans död.

Arbetsmiljöverkets granskning är också inne på att kommunen måste utreda hur arbetsbelastningen ser ut för lärarna. Man måste också titta på hur barngruppen är sammansatt vid badaktiviteter, bland annat deltagarnas ålder och simkunnighet.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev