Arbetsmiljö

Gravida förbjuds arbeta med smittade

CORONAVIRUS. Arbetsmiljöverket förbjuder med omedelbar verkan Region Värmland att låta gravida arbeta med patienter som är smittade av covid-19 eller som misstänks vara det. Förbudet gäller vid ett vite på 150 000 kronor vid varje tillfälle man bryter mot det.

Publicerad

Arbetsmiljöverket kräver också att regionen ska undersöka om gravida utsätts för eller riskerar att utsättas för smittan. Detta vid ett vite på ytterligare 100 000 kronor.

”Utifrån undersökningen ska ni sedan bedöma risken för skadlig inverkan på graviditeten eller för annan ohälsa”, skriver verket.

Om det visar sig finnas en sådan risk ska man ”vidta åtgärder som krävs för att undanröja risken”.

I Region Värmland gör man en individuell riskbedömning vad gäller gravida. Olika covid-avdelningar har olika åtgärder och det finns gravida som arbetar med smittade patienter i dag.

Oron och stressen bland gravida är stor, skriver Arbetsmiljöverket och motiverar sitt beslut att förbjuda gravida att arbeta med smittade genom att hänvisa till flera studier:

”Studier pekar även mot att en SARS-CoV-2-infention hos gravida kan ge en ökad risk för tillväxthämning hos barnet, för tidig förlossning, ökad risk för kejsarsnitt.”

”Kunskapsläget vad gäller gravida och pandemin är ännu inte helt klarlagt”, skriver Arbetsmiljöverket vidare.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev