Arbetsmiljö

Hovrätten halverar företagsbot

Åkeriet använde en kranhytt för timmerlastningen. Efter en olycka upptäcktes att hytten inte var besiktigad. Därför dömde tingsrätten ut 10 000 kronor i företagsbot. Hovrätten halverar böterna.

Publicerad

Det var åkeriets ägare som skadades vid olyckan. Han hävdade att han inte visste att kranhytten skulle besiktigas och att felet på den inte skulle ha upptäckts vid en besiktning. Umeå tingsrätt ansåg ändå att hytten skulle ha besiktigats och bestämde företagsboten till 10 000 kronor.

Åkeriägaren överklagade domen för att slippa betala företagsboten eller i vart fall bara behöva betala 5 000 kronor. Han hävdade att Arbetsmiljöverket inte hade rätt att kräva att kranhytten skulle besiktigas. Dessutom var kravet okänt på hela marknaden.

Hovrätten slår fast att Arbetsmiljöverket hade rätt att kräva besiktning. Domstolen anser också att åkeriet borde ha tagit reda på om kranhytten behövde besiktigas, därför att det är vanligt att just lyftanordningar behöver det. Men eftersom det inte fanns särskilt uttalad risk för skada, sänker hovrätten företagsboten till 5 000 kronor.

Om domen

20 mars 2014, Hovrätten för övre Norrland, mål B 720-13.