Arbetsmiljö

Minderårig arbetade för mycket

Den minderåriga eleven arbetade bland annat som personlig assistent samtidigt med sin skolgång. Men arbetsgivarna gav varken eleven den natt- eller veckovila som lagen kräver. Foto: Colourbox, Scanpix

Eleven i Skåneskolan jobbade mer extra än som är tillåtet. En av elevens arbetsgivare fick betala 10 000 för brottet, men en annan blev inte ens åtalad. Det anser Arbetsmiljöverket är fel.

Publicerad

Den minderåriga arbetade som personlig assistent åren 2009 och 2010 samtidigt med att gå i skolan. Eleven arbetade mer än två timmar i veckan och mer än i tolv timmar i veckan för Solia Assistans AB i Halmstad. Dessutom hände det att arbetet pågick efter klockan åtta på kvällen. Eleven fick varken den nattvila eller veckovila som lagen kräver. Skolan kände inte till att eleven arbetade på det här sättet.

Därefter arbetade eleven hos Tolkakuten Syd i Kristianstad i en månad. Även där bröt arbetsgivaren mot arbetsmiljölagens regler om minderåriga. Vd cirka 15 tillfällen fick eleven inte 14 timmars nattvila. Inte heller detta arbete hade godkänts av skolledningen.

Genom samarbetet med Försäkringskassan upptäckte Arbetsmiljöverket att den minderåriga arbetat på det här sättet. Verket åtalsanmälde de båda företagen.

Det ena företaget, Tolkakuten Syd, godkände därefter att betala 10 000 kronor i företagsbot för att företaget brutit mot arbetsmiljölagens regler om minderåriga. Anmälan mot det andra företaget, Solia Assistans, ledde däremot inte till någon åtgärd från Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål.

Detta protesterar Arbetsmiljöverket mot och vill att Utvecklingsenheten inom Åklagarmyndigheten överprövar det beslutet. Verket kan inte se att det är motiverat att bedöma de båda företagen olika. Möjligen ska Solia Assistans få en betydligt högre företagsbot därför att företaget både brutit mot fler regler i arbetsmiljölagen och under längre tid.

Utvecklingsenheten har ännu inte bestämt om beslutet att lägga ned förundersökningen mot Solia Assistans ska överprövas.