Arbetsmiljö

Livsmedelsbolag ratar satsning på arbetsmiljö

Anställda inom livsmedelsindustrin drabbas oftare av arbetsskador än personer i andra branscher. Foto: Claudio Bresciani/TT

ARBETSOLYCKOR. Företag i livsmedelsindustrin vill inte delta i ett projekt för bättre arbetsmiljö – trots att branschen har toppat olycksstatistiken i tio års tid.

Publicerad

Arbetsskador, alltså arbetsolyckor med sjukfrånvaro och arbetssjukdomar, är dubbelt så vanliga inom livsmedelsindustrin som i andra branscher. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket som Arbetarskydd tagit del av. Det är fingrar som fastnar i maskiner, knivar som slinter och djur som sparkar. I fjol råkade 20 personer per 1 000 anställda ut för arbetsskador, medan motsvarande siffra för samtliga branscher är nio. Ungefär så har det sett ut i livsmedelsindustrin i tio års tid.

Därför beslutade Prevent, som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, att tillsammans med Livsmedelsföretagen, Livsmedelsarbetareförbundet och Unionen göra en gemensam satsning, Livslyftet, som ska förbättra arbetsmiljön och företagens konkurrenskraft med hjälp av 3,55 miljoner kronor. För att delta ska ett företag också skjuta in sammanlagt 324 000 kronor för projektet som pågår i 18 månader.

Olycksstatistiken till trots har intresset från företagens sida varit svalt – inget företag har nappat på möjligheten, trots att målsättningen var att dra i gång projektet redan för ett år sedan. Bland de företag som avstått är bland annat HK Scan, KLS Ugglarps, Skövde Slakteri, Guldfågel och Kronfågel. Det är några av de största bolagen i branschen.

– Vi får vara raka med att det har varit svårt att få med företag. Vi trodde lite naivt att vi hade ett flott erbjudande de skulle kasta sig på, säger Prevents Johan Mellnäs, som är projektledare för Livslyftet.

En besvikelse för alla parter, beskriver han det som. Enligt Prevent beror det svala intresset från bolagen på kortsiktigt lönsamhets­tänk, omstruktureringar, effektiviseringar och låg lönsamhetsmarginal.

– Det primära syftet med projektet är att öka vinsten med hjälp av ökat säkerhets- och arbetsmiljötänk. Det handlar om att människorna ska bli friskare och inte skada sig lika mycket. Det bidrar till konkurrenskraftig verksamhet, säger Johan Mellnäs.

Det är i synnerhet fyra sektorer inom industrin som sticker ut i olycksfallsstatistiken: styck, slakt, chark och matfågel.

– Det är en bransch med högt tempo, mycket manuellt jobb, ackordsjobb och risk för både halk- och skärskador, säger Johan Mellnäs.

Ett av företagen som inte nappat på erbjudandet är HK Scan.

”Vi på HK Scan arbetar aktivt och ständigt med att utveckla arbetsmiljön. ...På koncernnivå har vi en nytillträdd Head of Safety och vi håller också på att implementera uppdaterade Care Management-processer. Därför är Livslyftet inte aktuellt just nu”, skriver bolagets hr-direktör Carina Hörstedt i ett mejl till Arbetarskydd.

Projektet är i krisläge och satsningen kan läggas på is eller läggas ned helt om inget företag nappar på möjligheten under hösten, påpekar Johan Mellnäs.

– Prevent och jag som projektledare har mycket andra projekt som väntar på att komma i gång, vi kan inte ha hur mycket tålamod som helst.