Arbetsmiljö
Skyddsombudet på KS: Vi har tjatat länge

ÖVERTID. Fler anmälningar om arbetstiden inom vården går till Arbetsmiljöverket. – Arbetsgivaren har respekt för Arbetsmiljöverket. Vi tror att det här hjälper mer än att tvista, säger huvudskyddsombudet Eva Håkansson som har lämnat in fyra stycken.
Fyra avdelningar på Karolinska universitetssjukhuset, KS, har brutit mot arbetstidslagen, enligt anmälningarna till Arbetsmiljöverket. Att arbetsgivaren fyller tomma pass med övertid är ingenting nytt, säger Eva Håkansson, huvudskyddsombud och barnsjuksköterska på KS.
– Vi har tjatat om övertiden länge. Någonstans går väl gränsen.
Tillsammans med sin skyddsombudskollega, Liv Andersson, började Eva Håkansson i somras granska övertidsuttaget. De begärde in de listor med arbetade timmar som arbetsgivaren är skyldig att ha. De fann brott mot arbetsmiljölagen vid flera olika avdelningar.
Läs också:
– Under sommaren var bland annat föräldralediga inne och jobbade. Många chefer verkar inte veta att föräldraledighet räknas som vanliga arbetade timmar.
Eva Håkansson säger att det saknas kunskap om arbetstidslagen hos många chefer. Det finns också personal som vill jobba övertid. Det handlar om lojalitet både med patienter och kolleger, och är även ett sätt att höja lönen, enligt Eva Håkansson.
– I tider av stor arbetsbrist finns det gott om sådana möjligheter. Sen sitter vi här med långa sjukskrivningar. Det är en katastrof för individen.
Skyddsombuden fortsätter sin granskning av övertidslistorna åtminstone fram till årsskiftet. Eva Håkansson hoppas att anmälningarna till Arbetsmiljöverket får effekt. Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare som utmynnat i skadestånd för arbetsgivaren har inte avskräckt.
– Arbetsgivaren har tidigare betalat men det har inte hindrat dem från att fortsätta med beteendet. Den enskilde chefen på avdelningen som godkänt övertiden har nog inte haft en aning om att det betalats ut böter.
På Vårdförbundet ser man att problemen kring arbetstidsfrågorna växer, säger förbundsjuristen Annika Wahlström.
– Vi ser också ett mönster: att arbetsgivaren överutnyttjar möjligheten att ta ut övertid och gör det regelmässigt. Både allmän och extra övertid läggs många gånger ut som en regelbunden del av arbetstiden utan att arbetsgivaren tar ställning till om det finns särskilda behov eller föreligger särskilda skäl.
Sophie Thörne, arbetsrättschef på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, delar inte Vårdförbundets bild.
– Det är säkert svårt på sina håll och har man lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket är det självklart att man upplever att det finns problem. Men vi delar inte bilden av att problemen ökar generellt.
Sophie Thörne påpekar att arbetstidsfrågor spelar stor roll för arbetsmiljön och är parternas gemensamma intresse och ansvar. Det pågår också förhandlingar om arbetstiden nu.
– Där det är svårt med bemanning är det ibland svårt att få till bra scheman. Om en schemamodell inte fungerar måste den såklart ses över, säger hon.