Ökning av anmälda elolyckor

2020-05-08 11:07 TT  
Anmälningarna om elolyckor ökade med 20 procent under 2019 jämfört med 2018. Foto: Leif Blom/TT

Anmälningarna om elolyckor ökade med 20 procent under 2019 jämfört med 2018, skriver Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande. Sammanlagt anmäldes 546 elolyckor och 323 tillbud till Elsäkerhetsverket under förra året. Statistiken bygger i första hand på anmälningar från yrkesverksamma i elbranschen.

"Många elolyckor i arbetslivet beror på att rutiner inte efterlevs i tillräcklig utsträckning. Arbetsgivare och innehavare av elanläggningar har fortsatt ett viktigt arbete med att förbättra ledarskapet i elsäkerhetsarbetet och arbetstagarna ett ansvar att följa rutinerna", säger Lars Jansson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket i pressmeddelandet.

Läs mer: Tre miste livet i elolyckor i fjol

Strömgenomgång, det vill säga när en person får ström i kroppen, står för 94 procent av de anmälda elolyckorna. Män i åldersgruppen 21–30 är överrepresenterad i anmälningarna om elolyckor.

Tidigare undersökningar visar att drygt 800 personer om året måste uppsöka sjukhusvård sedan de råkat ut för en elolycka, enligt Elsäkerhetsverket.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö