Nytt verktyg ska ge rättvisare bedömning

2011-08-16 12:16 Lena Gunnars  

Försäkringskassan testar i höst ett nytt bedömningsverktyg för vem som ska ha rätt till sjukpenning. Målet är att stärka de sjukas rättssäkerhet.

Ett 60-tal läkare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, psykologer, jurister och sjukförsäkringsutvecklare har tillsammans arbetat fram det nya bedömningsverktyget.

Det ska testas i mindre skala från september till november och består av flera delar. En är en rapport som den sjukanmälda själv fyller i. Men även det medicinska underlaget och ytterligare en klargörande undersökning som görs av speciellt utbildade läkare ska påverka den slutgiltiga bedömningen. Förhoppningen är att verktyget ska ge en bättre bild av den sjukanmäldas fysiska, psykiska och sociala förmågor och vilka krav som ställs på arbetsmarknaden.

”Ett stort problem är att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan inte alltid har en gemensam uppfattning om arbetsförmågan. Att utsatta människor kommer i kläm på grund av att olika myndigheter gör olika bedömningar om arbetsförmågan är inte acceptabelt. I uppdraget till Försäkringskassan ligger därför att arbetet ska ske tillsammans med Arbetsförmedlingen och Socialstyrelsen”, skriver socialförsäkringsminister Ulf Kristersson och Jan Larsson, projektledare på Försäkringskassan i en debattartikel.

En bredare prövning av bedömningsverktyget ska göras våren 2012.  

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö