Mindre i plånboken för arbetsskadade

2009-09-04 14:30 Mattias Davidsson  
Foto: Riksbanken

Prisbasbeloppet sänks nästa år. Den som har arbetsskadelivränta får räkna med lägre utbetalningar. Men justeringen slår hårdare mot pensionärer och sjukskrivna.

2010 beräknar Statistiska centralbyrån (SCB) prisbasbeloppet till 42 400 kronor. Det innebär en minskning med 400 kronor jämfört med beloppet för i år.

Det är första gången någonsin som prisbasbeloppet sänks. 400 kronor kan verka beskedligt. Men det påverkar ekonomin för arbetsskadade och sjuka.

Den som har arbetsskadelivränta kan räkna med 0,2 procent mindre i plånboken. Sjukersättningen räknas ner med 0,9 procent.

Det så kallade förhöjda prisbasbeloppet som påverkar pensionsnivåerna sänks också. Inkomstpension och tilläggspension räknas därför ner med 3,0 procent. Efterlevandepensionen minskar med 1,3 procent.

Prisbasbeloppet

På regeringens uppdrag beräknar SCB prisbasbeloppet en gång om året. Hur det ska gå till regleras i lagen om allmän försäkring. Utgångspunkten är hur konsumentprisindex förändras. Med andra ord ska nästa års sänkning matchas av att det blir billigare i affären.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö