Arbetsskadeförsäkringar

Mindre i plånboken för arbetsskadade

Prisbasbeloppet sänks nästa år. Den som har arbetsskadelivränta får räkna med lägre utbetalningar. Men justeringen slår hårdare mot pensionärer och sjukskrivna.

Publicerad
Foto: Riksbanken

2010 beräknar Statistiska centralbyrån (SCB) prisbasbeloppet till 42 400 kronor. Det innebär en minskning med 400 kronor jämfört med beloppet för i år.

Det är första gången någonsin som prisbasbeloppet sänks. 400 kronor kan verka beskedligt. Men det påverkar ekonomin för arbetsskadade och sjuka.

Den som har arbetsskadelivränta kan räkna med 0,2 procent mindre i plånboken. Sjukersättningen räknas ner med 0,9 procent.

Det så kallade förhöjda prisbasbeloppet som påverkar pensionsnivåerna sänks också. Inkomstpension och tilläggspension räknas därför ner med 3,0 procent. Efterlevandepensionen minskar med 1,3 procent.

Prisbasbeloppet

På regeringens uppdrag beräknar SCB prisbasbeloppet en gång om året. Hur det ska gå till regleras i lagen om allmän försäkring. Utgångspunkten är hur konsumentprisindex förändras. Med andra ord ska nästa års sänkning matchas av att det blir billigare i affären.