LO säger ja till försäkringsavtal

2011-11-29 08:02 Elisabet Örnerborg  

Arbetsskadade ska få 100 procents ersättning för sitt inkomstbortfall även under sjuklöneperioden. Det är en av de förbättringar i avtalsförsäkringarna som LO och Svenskt Näringsliv är överens om och som LO:s styrelse sade ja till i går, på måndagen. - Men Svenskt Näringsliv har ännu inte sagt att den är definitiv, sade Per Bardh på presskonferensen efteråt.

LO och Svenskt Näringsliv började förhandla om avtalsförsäkringarna i slutet av augusti.

- Vi har träffat Svenskt Näringsliv ett antal gånger. Det har varit lite jenka, lite fram och tillbaka. Nu har vi träffat en preliminär uppgörelse som LO-styrelsen sagt ja till, sade Per Bardh.

Den som skadas i arbetet och blir sjukskriven i 14 dagar får i dag 80 procent av sin inkomst som sjuklön. Nu har LO och Svenskt Näringsliv kommit överens om att Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA, ska betala resterande 20 procent till den skadade. Den arbetsskadade ska inte behöva drabbas av någon inkomstförlust efter den 1 april 2012, förutsatt att Svenskt Näringsliv också säger ja till den framförhandlade överenskommelsen.

Eftersom sjukskrivningen har orsakats av jobbet är det rimligt att all sådan sjukskrivning ersätt till 100 procent, menar LO. Och eftersom nuvarande regler innebär att den som är sjukskriven ytterligare en dag får 100 procent även för sjuklöneperioden ska det här undanröja ekonomiska motiv till att förlänga sjukskrivningen mer än nödvändigt. Självrisken för kostnader för att behandla arbetsskadan tas också bort.

Överenskommelsen innebär också att taket i AGS så kallade månadsersättning tas bort den 1 januari 2012. Månadsersättningen kompletterar Försäkringskassans ersättning vid förtidspension. Nu begränsas ersättningen av ett tak på 7,5 prisbasbelopp, eller 321 000 kronor. Löneandelar mellan 7,5 och 20 basbelopp ersätts med 65 procent, och löneandelar mellan 20 och 30 basbelopp ersätts med 32,5 procent.

Dessutom ska kvinnor som fått rätt till graviditetsersättning också få pensionsavsättningar till sin Avtalspension Saf-LO. Något som de inte har fått hittills.

Överenskommelsen kommer inte att kosta arbetsgivarna något i höjda premier.

- Försäkringsbolagen är så konsoliderade nu, sade Per Bardh.

Dessutom är premien nere på noll kronor sedan 2009. Frågan om omställningsstöd skjuts fram till i vår.

- Vi vill också utveckla omställningen med kompetensutveckling och rehabiliteringsstöd. De frågorna lägger vi i ett partsgemensamt arbete som ska inledas under första kvartalet nästa år, tillade Per Bardh.

I de diskussionerna är LO:s fokus omställning medan Svenskt Näringslivs är en förändring av turordningsreglerna.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö