Arbetsskadeförsäkringar

Läkarna: Räkna med att folk faller mellan stolarna

Foto: Scanpix

Efter nyår är det bara Försäkringskassan som ska bedöma de sjukas arbetsförmåga. Men Läkarförbundet är kritiskt.

Publicerad

Försäkringskassan hoppas att förändringen ska göra bedömningarna mer anpassade efter den nya sjukförsäkringen. Detta eftersom läkarna i dag har svårt att hålla reda på alla tidsgränser i rehabiliteringskedjan. Myndigheten hoppas att reformen ska skapa en ärligare bild av sjukförsäkringen. 

– Jag tror att det blir mer renhårigt nu. Tidigare gav den medicinska utredningen ibland sjukskrivna en falsk förespegling om att de skulle få rätt till ersättning, säger Cecilia Udin, nationell försäkringsrådgivare till Kommunalarbetaren, KA.

Redan i dag är det handläggarna som bedömer om en sjuk person har rätt till ersättning. Men utredningsteamens bedömningar har hittills vägt tungt när besluten fattats. Enligt tidningen Kommunalarbetaren betyder de nya riktlinjerna att fler svårt sjuka nu riskerar att bli utan pengar. För den försäkringsmedicinska utredningen ska inte längre säga något om arbetsförmågan. I stället ska läkarna beskriva begränsningarna personen har av sin sjukdom. Och klargöra de möjligheter han eller hon har. Själva bedömningen av arbetsförmågan avgörs helt av Försäkringskassans handläggare.

Från läkarhåll mullrar kritiken. Läkarförbundet varnar för att läkarna inte längre kommer att kunna skydda sina patienter.

– Eftersom så många hamnar tycker jag det skulle vara klokt av Försäkringskassan att öppna för en så bred bedömning som möjligt, säger Marie Wedin, ordförande för läkarförbundet till KA.

I vanliga sjukintyg som man får när man varit sjukskriven i mer än en vecka ska läkarna fortfarande ge rekommendationer.