Kvinnor får ersättning för stress och män för ryggont

2018-11-13 16:52 Tiina Demargne  

När en kvinna får ersättning för sjukdom från sin kollektivavtalade försäkring jobbar hon vanligast inom handeln, är 53 år och har drabbats av stress. En typisk man är oftast en 60-årig metallarbetare som lider av en ryggsjukdom, visar AFA Försäkrings statistik för 2017 för privatanställda arbetare.

– Det vi såg när vi tog fram statistik över den typiska mannen respektive kvinnan som fick ersättning från AFA Försäkring, var att den första försäkringen som gav ersättning var trygghetsförsäkring vid arbetsskada och därefter föräldrapenningtillägg, berättar Marie Ståhl, försäkringsspecialist på AFA Försäkring.

– När man tittar på utbetalning av ersättning från våra försäkringar kan man se att männen får högre ersättningar än kvinnor, vilket är tråkigt. Det beror på att männen har högre löner, vilket ger effekt även när de får ut sin försäkringsersättning, konstaterar Marie Ståhl.

Sjukdomar som kvinnor vanligast får ersättning för:

  1. Stressjukdom
  2. Förstämningssyndrom (exempelvis depression)
  3. Ryggsjukdom

Sjukdomar som män vanligast får ersättning för:

  1. Ryggsjukdom
  2. Ledsjukdom
  3. Sjukdom i mjukvävnad

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö