Fler unga förtidspensioneras

2011-01-27 13:12 Johan Fock  

Ett större antal unga förtidspensioneras och står utanför arbetsmarknaden. Fler kommer in i systemet än som lämnar det.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har beskrivit det som vår tid stora samhällsproblem. 
– Antalet nytillkomna per år till ersättningen är mellan 6000 och 6700 – den siffran är ganska stabil, säger Andreas Månsson Vogel på Försäkringskassan. Sedan 2006 har det totala antalet som har ersättning ökat med strax över 7000 personer.
 
År 2006 var decembersiffran 19 382 personer, idag är den cirka 26 597 personer. Genomströmningen är dålig. Fler kommer in i systemet än som lämnar det.

Om man räknar nettosiffran för alla som får aktivitetsersättning, nytillkomna minus avslutade utbetalningar, så sjunker siffrorna över tiden. År 2005 ökade antalet med ersättning med 4011 personer jämfört med året före. Då har de som lämnat dragits ifrån. Motsvarande nettoökning mellan år 2009 och 2010 var 716 personer.
 
Det handlar inte om förtidspension för tid och evighet. Aktivitetsersättning kan ges personer mellan 19 och 29 år. Försäkringskassan beslutar om en varaktighet för utbetalningarna på mellan ett och tre år. Sedan fordras ett nytt beslut. Kriteriet är nedsatt arbetsförmåga.
Mottagarna av ersättningen delas i kassans statistik upp mellan gruppen med förlängd skolgång – det rör sig normalt om personer som gått i särskola – och gruppen med nedsatt arbetsförmåga. Av de nytillkomna i systemet 2010 räknas 2715 till gruppen personer med nedsatt arbetsförmåga, 3448 till gruppen med förlängd skolgång.
 
– Problemet är om de som nu har aktivitetsersättning fastnar i bidragssystemen, säger Andreas Månsson Vogel.
 
Att flytta sin försörjning från aktivitetsersättning till sjukersättning – för den som fyllt trettio – går inte med automatik. Kraven för sjukförsäkring är högre.
 

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö