Tingsrätten: Ingen företagsbot för hästspark

2020-02-04 09:44 Jonna Söderqvist  

Friade. Hästen sparkade praktikanten i ansiktet. Åklagaren krävde att skolan och ridanläggningen skulle betala 250 000 kronor - vardera - i företagsbot. Tingsrätten håller inte med.

Som Arbetarskydd tidigare berättat skulle en gymnasielev, som hade sin praktik på Gävle Ryttarsällskaps ridanläggning i Gävle, ta in hästen ur hagen den 25 maj 2018. Hästen sparkade henne i huvudet. Hon fick kraftig hjärnskakning och flera frakturer i ansiktet. Hon sjukskrevs i tre veckor.

Christer B. Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål krävde att både Gävle Ryttarsällskap och praktikantens skola, Lärande i Sverige AB, skulle betala som lägst 250 000 kronor var i företagsbot, sammanlagt minst 500 000 kr, för arbetsmiljöbrott med vållande till kroppsskada.

Läs mer: Elev död – nersprungen av häst

I sin utredning lyfte åklagaren fram att praktikanten inte bar hjälm och arbetade ensam utan möjlighet att få kontakt med någon för att få hjälp. Efter olyckan fick hon på egen hand ta sig till stallet.

Både skolan och ryttarsällskapet hade brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Gävle tingsrätt håller inte med åklagaren och ifrågasätter om den påstådda oaktsamheten orsakat elevens skador.

Läs mer i kommande nummer av Arbetarskydd, nr 2, som kommer ut den 14 februari.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö