Skadad av såg på slakteriet

2019-06-04 15:19 Karin Nilsson  

Riskerna vid styckningslinjen på slakteriet skulle ha bedömts bättre, ansåg arbetsmiljöåklagaren. Nu betalar HK Scan Sweden 350 000 kronor i företagsbot.

En arbetstagare skadade sin hand på en såg som användes av en annan arbetstagare vid den så kallade styckningslinjen på HK Scan Sweden AB i Kristianstad. Olyckan skedde den 16 augusti 2017. Arbetstagarna hade kommit för nära varandra på grund av ett högt arbetstempo och en driftsstörning tidigare på linjen.

Arbetstagaren fick flera senskador och frakturer i höger hand.

Enligt kammaråklagare Lotten Loberg vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål hade skyddsansvarig i bolaget varit oaktsam och inte gjort vad som krävs enligt Arbetsmiljölagen. Den som haft ansvaret för arbetsmiljön och de anställdas säkerhet hade inte gjort en tillfredsställande bedömning av riskerna med arbetet och inte sett till att risken för att komma in på någon annans arbetsområde minskat.

Nu godkänner bolaget att betala 350 000 kronor i företagsbot.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö