Nu startar vargrättegången mot Kolmården

2016-09-29 16:20 Elisabet Örnerborg  

På fredag börjar den unika rättegången i Norrköpings tingsrätt. För fyra år sedan dödades en djurvårdare av vargar. Nu står Kolmårdens djurpark och den tidigare zoologiska chefen anklagade för arbetsmiljöbrott.

- Det här är det första gången som en olycka med vargar prövas i rätten.

Det förklarade kammaråklagare Jan Olof Andersson till Arbetarskydd tidigare. Att det behövs många rättegångsdagar tycker han inte är konstigt.

- Det här är juridiskt väldigt komplicerat.

Den redan rekordlånga rättegången i Norrköpings tingsrätt har nu utökats med ytterligare tre dagar. Fredagen den 30 september inleds målet med att kammaråklagarna Jan Olof Andersson och Linda Schön redogör för varför de anser att djurparken och den före detta zoologiska chefen brustit i sitt arbetsmiljöansvar och därför vållat djurvårdarens död.

Sedan tar försvarsadvokaterna Thomas Olsson och Johan Eriksson vid. Thomas Olsson kommer att tala om skälen till varför Kolmården inte ska betala någon företagsbot. Johan Eriksson, som försvarar den tidigare zoologiska chefen sade så här i förra numret av Arbetarskydd:

- Vi betraktar det som en tragisk olycka som ingen kunde förutse.

Johan Eriksson sa också att hans klient kommer att delta i alla de planerade rättegångsdagarna. Då var det tal om 15 rättegångsdagar med sista dag den 28 oktober. Nu är det fråga om 18 dagar enligt huvudförhandlingsplanen för målet. De två sista dagarna, måndagen 14 november och fredagen den 18 november, är till för parternas slutanföranden.

Dessförinnan ska många vittnen ha hörts; den förolyckades sambo, arbetskamrater, chefer, Arbetsmiljöverkets jurist med flera. Först ut att vittna på tisdag eftermiddag är den åtalade chefen. Flera förhör med svenska och utländska sakkunniga ska också hållas och tolkas.

Mål

B 443-15

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö