Nu startar rättegången mot Nordkalk i hovrätten

2018-04-10 10:13 Lena Gunnars  

I dag drar rättegången i hovrätten igång om Kalkugnsolyckan. Nordkalk har överklagat tingsrättsdomen där företaget fälldes för att ha orsakat kalkugnsolyckan, där Gustaf Seppelin Solli brännskadades svårt och Johan Löfroth, 23, dog.

Den 1 mars förra året fälldes Nordkalk AB och dåvarande platschefen för olyckan i kalkugnen, som inträffade den 1 november 2011 inne på SSAB:s område i Luleå.

Flera arbetare skadades vid olyckan. Luleå tingsrätt dömde Nordkalk till tre miljoner kronor i företagsbot och platschefen till villkorlig dom och böter för arbetsmiljöbrott.

Både Nordkalk och platschefen överklagade tingsrättsdomen. Så här sa Nordkalks kommunikatör Eva Feldt till Arbetarskydd om beslutet att överklaga domen:

– Som vi ser det har tingsrätten i sin dom utgått från ett inhyrningsförhållande. Vi anser därför att tingsrätten dömt i målet på felaktiga grunder, eftersom vi anser att det är ett entreprenörsförhållande.

Läs mer: Pappan till den omkomne kritiserar överklagandet

Inga nya vittnen har kallats till huvudförhandlingarna i Hovrätten för Övre Norrland. Parterna kommer bara att vara på plats den 10 och den 26 april, den första och sista dagen.

Läs mer: ”Den som hyr in har större ansvar än en entreprenör”

Eva Löfroth, som förlorade sin son i kalkugnsolyckan, berättar för Dagens Arbete att det har varit jättejobbigt att det dragit ut så mycket på tiden:

– Jag hoppas att också hovrätten markerar att så här får det inte gå till. Annars behöver vi inga lagar i Sverige, säger hon till Dagens Arbete. 

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö