Nordkalk fälls även i Hovrätten

2018-05-23 16:42 Karin Nilsson  
Foto: Tor Johnsson

En dog och flera skadades i kalkugnsolyckan på Nordkalk. Tingsrätten fällde både bolaget och platschefen. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom.

Den 1 november 2011 inträffade två olyckor i kalkugnen på Nordkalk AB i Luleå. Vid den första olyckan brännskadades en inhyrd i ansiktet av utströmmande vattenånga blandad med kalk. Olyckan inträffade vid halv fem-tiden. Vid ett skyddsmöte efter olyckan bestämdes att arbetet med att spola bort sintertillväxten av kalk med vatten skulle fortsätta.

Nästa olycka inträffade vid elva-tiden på kvällen. Då var ingen arbetsledare kvar på arbetsplatsen. Vid olyckan omkom Johan Löfroth. Tre personer, varav en var Gustaf Seppelin Solli som Arbetarskydd skrivit om tidigare, skadades när het vattenånga blandad med kalk strömmade ut ur flera hål på ugnen.

Tingsrätten dömde företaget att betala 3 000 0000 kronor i företagsbot. Den dåvarande platschefen dömdes för vållande till annans död och annans kroppsskada. Hans arbetsmiljöbrott bedömdes som grova och han dömdes till villkorlig dom och 200 dagsböter.

 

Både platschefen och företaget överklagade domen i tingsrätten. Platschefen ansåg att han i första hand skulle frikännas, i andra hand att han skulle dömas för ringa brott eller brott av normalgraden. Han ville också att straffen skulle sänkas. Företaget ville inte betala företagsbot eller i alla fall en lägre bot.

På eftermiddagen idag väntas domen från Hovrätten för Övre Norrland.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen