Arbetsmiljöbrott

LKAB larmades om rost före dödsolycka

Efter dödsolyckan i juli 2018 har pelletsverket i Svappavaara stängts och ett omfattande underhållsarbete genomförs just nu. Foto: TT-Bild

LKAB kände till problemen med rost som tros ha orsakat 21-åriga Julia Markströms död efter ett fall i LKAB:s pelletsverk i Svappavaara. Det avslöjar radioprogrammet Kaliber i P1 i dag.

Publicerad

Dödsolyckan som inträffade den 27 juli 2018 utreds just nu av polis och Arbetsmiljöverket. LKAB:s egen utredning av olyckan visar att rost var en mycket trolig orsak.

Kalibers granskning visar att anställda under många år slagit larm om rost och problem med gallergolv. Ungefär 50 interna risk- och tillbudsrapporter från 2008 till 2017 pekar på den här typen av problem i anläggningen i Svappavaara, mest i pelletsverket, men även i andra delar av anläggningen.

Enligt LKAB har problemen som beskrivs i rapporterna åtgärdats.

Hösten innan elektrikern Julia Markström föll gjordes också en rostbesiktning i verket. Enligt Sweco, som gjorde besiktningen, hade man då larmat om rost och uppmanat till omedelbara åtgärder i det område där Julia Markström föll. Men golvpartiet som rasade var inte åtgärdat.

– Vi uppfattade nog inte i Swecos rapport att det var en omedelbar fara utan det var en besiktningsrapport som beskrev ett antal punkter som behöver åtgärdas. De punkterna har gått in i vårt planeringssystem för att åtgärdas, säger Jan Moström, vd för LKAB till Kaliber.

Efter Julia Markströms dödsolycka har pelletsverket i Svappavaara stängts och ett omfattande underhållsarbete genomförs just nu.