Kalkugnsmålet: Åklagaren kunde ha krävt sex års fängelse

2017-02-21 11:39 Elisabet Örnerborg  
Stig Andersson, arbetsmiljöåklagare. Foto: Magnus Stenberg

Åklagaren Stig Andersson tvekade inte om vilken företagsbot han skulle kräva Nordkalk på. Men vilket straff han skulle yrka i förhållande till den åtalade platschefen var oklart ända till rättegångens sista dag.

Den svåra kalkugnsolyckan som inträffade på SSAB:s område i Luleå i november 2011 har haft sitt rättsliga efterspel i tingsrätten. En person miste livet och flera skadades. Gustaf Seppelin Solli överlevde, svåra skador till trots. Åklagaren Stig Andersson anser att Nordkalk och platschefen var ansvariga för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Stig Andersson tvekade inte att yrka Nordkalk AB på 3,5 miljoner kronor i företagsbot.

Men vad han skulle yrka för påföljd i förhållande till platschefen ville han vänta med.

 

Läs också:

Läs mer: Nordkalks platschef förhörs i timmar

 

– Det personliga ansvaret utgår från personliga omständigheter som jag inte känner till före förhandlingarna, sa Stig Andersson till Arbetarskydd i januari.

Maxstraffet för grovt vållande till annans död är enligt brottsbalken sex års fängelse.

Arbetarskydd bevakade de tre första rättegångsdagarna utan att Stig Andersson hade bestämt vad han skulle yrka. Nu har hela rättegången varit och tingsrätten ska meddela en dom den 1 mars.

Vilken påföljd för platschefen kom du till slut fram till att du skulle kräva?

– Villkorlig dom och dagsböter, säger Stig Andersson.

Om platschefen fälls är det tingsrätten som avgör antalet dagsböter, förklarar han.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö