Arbetsmiljöbrott

Kalkugnsmålet: Åklagaren kunde ha krävt sex års fängelse

Stig Andersson, arbetsmiljöåklagare. Foto: Magnus Stenberg

Åklagaren Stig Andersson tvekade inte om vilken företagsbot han skulle kräva Nordkalk på. Men vilket straff han skulle yrka i förhållande till den åtalade platschefen var oklart ända till rättegångens sista dag.

Publicerad

Den svåra kalkugnsolyckan som inträffade på SSAB:s område i Luleå i november 2011 har haft sitt rättsliga efterspel i tingsrätten. En person miste livet och flera skadades. Gustaf Seppelin Solli överlevde, svåra skador till trots. Åklagaren Stig Andersson anser att Nordkalk och platschefen var ansvariga för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Stig Andersson tvekade inte att yrka Nordkalk AB på 3,5 miljoner kronor i företagsbot.

Men vad han skulle yrka för påföljd i förhållande till platschefen ville han vänta med.

Läs också:

– Det personliga ansvaret utgår från personliga omständigheter som jag inte känner till före förhandlingarna, sa Stig Andersson till Arbetarskydd i januari.

Maxstraffet för grovt vållande till annans död är enligt brottsbalken sex års fängelse.

Arbetarskydd bevakade de tre första rättegångsdagarna utan att Stig Andersson hade bestämt vad han skulle yrka. Nu har hela rättegången varit och tingsrätten ska meddela en dom den 1 mars.

Vilken påföljd för platschefen kom du till slut fram till att du skulle kräva?

– Villkorlig dom och dagsböter, säger Stig Andersson.

Om platschefen fälls är det tingsrätten som avgör antalet dagsböter, förklarar han.