Arbetsmiljöbrott

Fortum åtalsanmäls på nytt för asbest i vattenkraftverk

Energiföretaget Fortum åtalsanmäls av Kemikalieinspektionen. Detta efter att ett 40-tal elektriker misstänks ha utsatts för asbest, rapporterar P4 Jämtland.

Publicerad

Även för fyra år sedan gjorde Kemikalieinspektionen en åtalsanmäla mot Fortum för att ha importerat asbest. Den lades ner. Att Fortum fortsatt använda sig av samma leverantör kan vara försvårande i den nya utredningen som inletts i det aktuella fallet.

– Det är ju självklart att det har en betydelse, säger åklagare Christer B Jarlås, till P4 Jämtland.

Enligt den senaste anmälan har företaget genom import släppt ut varor på marknaden som innehåller asbest, vilket är förbjudet.

När generatorer i  tre vattenkraftverken Gammelänge utanför Hammarstrand, Linnvaselv i Frostvikenområdet och Parteboda i Ånge byttes ut beställdes delar från Ryssland.

– Det visar att Kemikalieinspektionen tar på allvar att Fortum inte haft rutiner och instruktioner för att asbest inte införs. Och sedan att det upprepas, säger Sven Höckert från Östersund, regionalt skyddsombud för Elektrikerförbundet, till radion.

Läs också:

Elektrikerförbundet slog larm i början av 2017 och polisanmälde energiföretaget för brott mot miljöbalken och arbetsmiljölagen. Mellan 17 till 25 av förbundets medlemmar och totalt omrking 40 anställda ska ha utsatts för det farliga asbest i samband med renoveringen av kraftverken, skriver P4 Jämtland.

Fortum uppger att det inte förekommit asbest i själva utrustningen. Det röra sig enligt företaget istället om kontaminering. Kemikalieinspektionen anser dock att det finns oklarheter i ärendet, vilket leder till misstankar om brott.

En åtalsanmälan har lämnats in till riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.