Förre zoologiska chefen hörs i vargrättegång

2016-10-04 10:10  

(Uppdaterad) Hur stort ansvar för djurskötarens död hade djurparken och dess tidigare zoologiske chefen i Kolmården? I dag fortsätter rättegången i Norrköpings tingsrätt.

Den anställda 30-åriga kvinnan dödades av vargar i hägnet den 17 juni 2012.

Här är åklagarens Jan Olof Anderssons anklagelsepunkter. Kolmårdens arbetsmiljöansvarige har låtit bli att:

1. Regelbundet undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna i arbetet.

2. Se till att det finns skriftliga risk­bedömningar.

3. Se till att arbetstagarna har tillräcklig utbildning, information och instruktion för att utföra ett säkert arbete.

4. Ta fram skriftliga instruktioner för hur arbetet skulle utföras.

5. Utreda riskerna efter olycksfall och allvarliga tillbud och omedelbart eller så fort praktiskt möjligt göra vad som krävs för att förebygga ohälsa och olycksfall.

6. Se till att arbetstagare inte arbetat ensamma i varghägnet, att utrusta dem med larm som genast kan besvaras med agerande och hjälp.

7. Utrusta varghägnet med utrymningsvägar så att arbetstagare där snabbt kan sätta sig i säkerhet eller skaffa distraktionsutrustning som exempelvis brandsläckare.

8. Se till att arbetstagarna tillämpade en säker inlärnings- och hanterings­metodik av socialiserade vargar.

– Vd har delegerat ner arbetsmiljöansvaret till XX (Red:s anmärkning: förre zoologiske chefen). XX säger att han delegerat det vidare men de personerna säger att de inte haft det ansvaret, har åklagaren Jan Olof Andersson sagt till TT.

Åklagaren hävdar att det fanns det gott om varningssignaler och att dödsolyckan hade kunnat förebyggas. Försvaret menar å sin sida att det var en olyckshändelse.

– Ingen vid den tidpunkt när det här inträffade förutsåg att något sådant här skulle kunna hända. Och det grundade man på mer än 30 år av ensamarbete med vargar, sade försvarsadvokaten Johan Eriksson, under rättegångens första dag, enligt TT.

Åklagaren Jan Olof Andersson ställer under tisdagen frågor som syftar till att visa att den åtalade chefen inte hade haft någon större erfarenhet av att arbeta med vargar när han tillträdde som zoologisk chef för Kolmårdens djurpark.

Chefen har tidigare haft ett regeringsuppdrag för att värna den biologiska mångfalden i svensk natur och studerat de stora rovdjuren, som till exempel varg.

Den åtalade själv uppger att han inte fått någon utbildning som handlar om socialiserade vargar, eller socialiserade djur internt på Kolmårdens djurpark. I stället ska han ha fått lära sig om vargarna från personal på Kolmården, där man hade haft socialiserade vargar under flera årtionden, skriver TT.

– Det fanns, och finns, en stor kunskap, säger han, rapporterar nyhetsbyrån.

Tiina Demargne

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö