Arbetsmiljöbrott

Ensamarbete stoppat efter dödsolyckan i Orsa rovdjurpark

Den 18-årig djurskötaren dödades under fredagsförmiddagen, den 4 augusti 2017, i samband med en björnattack i Rovdjursparken i Orsa. Foto: TT-Bild

Den unga, nyutbildade, djurvårdaren dödades av björnen som tagit sig in i hägnet. Nu granskas arbetsgivarens ansvar. Under tiden är ensamarbetet stoppat.

Publicerad

– Det som är aktuellt, vad gäller arbetsmiljöbrott med dödlig utgång, är att titta på om det finns någon i ledande ställning som kan ställas till ansvar, säger jouråklagaren Maria Johansson, vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg, till TT.

När en kvinnlig djurskötare dödades av vargar på Kolmårdens djurpark 2012 ledde det till en företagsbot och att den dåvarande chefen fälldes. Så kan även bli fallet för Orsa Rovdjurspark, och när olyckorna har dödlig utgång är ett bötesbelopp på två miljoner kronor praxis, uppger åklagaren för nyhetsbyrån.

Som Arbetarskydd tidigare berättat kom Norrköpings tingsrätt fram till att vargguiden inte hade behövt mista livet sommaren 2012 om hon hade haft med sig en arbetskamrat in i varghägnet. Domstolen lade ansvaret för att hon fick jobba ensam på den dåvarande zoologiska chefen i djurparken. Han borde ha satt stopp för ensamarbetet med vargarna tidigare, ansåg tingsrätten.

Den före detta chefen dömdes till villkorlig dom och 100 dagsböter. Djurparken fick betala 3 500 000 kronor i företagsbot.

Efter dödsolyckan i Orsa har nu en förundersökning inletts om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och framkallande av fara för annan, säger jouråklagaren Maria Johansson.

Enligt polisen kan björnen just ha grävt sig in, och åklagaren Maria Johansson säger att björnen inte fanns inne i hägnet när djurvårdaren och en familj kom dit.

– Den har tagit sig in efteråt, säger hon.

Olyckan inträffade i fredags under en inbokad aktivitet med barnfamiljen. De var inne i hägnet för att lägga ut mat till björnarna. Familjen lyckades klättra ut ur hägnet, över stängslet som är fem meter högt, berättar Anders Blomquist, tillförordnade vd för Grönklittsgruppen.

Hanuppger för Dala-Demokraten att rutinerna för personalen har ändrats medan utredningsarbetet pågår. Ingen anställd får nu jobba ensamma inne i hägnen.

– Vi har en uppfattning om hur det gick till. Det är en sak som vi inte vill säga, utan som utredningen måste visa, säger han till TT.

Under utredningen kommer aktiviteten,  "camp care" som innebär att besökare får prova hur det är att jobba som djurvårdare, att vara stoppad. Åklagaren avser också att granska om närkontaktsmöten med rovdjur på parken ska tillåtas i framtiden.

– Förundersökningen kommer bedrivas på bred front där vi får utreda de här förhållandena i parken vad gäller just hanteringen av djur när man har besökare med sig, säger Maria Johansson till TT.