Arbetsmiljöbrott

Då faller domen i kalkugnsolyckan

Gustaf Seppelin Solli brännskadades svårt vid olyckan i kalkugnen. Tillsammans med sina föräldrar följer han rättegången även i hovrätten. Här i en paus under slutpläderingen tillsammans med sin mamma Carina Seppelin Solli. Foto: Jonna Söderqvist
Så gick olyckan i kalkugnen till på SSAB i november 2011. Grafik: Jonas Askergren
Hovrätten för Övre Norrland i Umeå. Foto: Jonna Söderqvist
"Antagligen är det sista rättegångsdagen för målet om man ser till statistiken. Det är osannolikt att det tas upp i Högsta domstolen", säger kammaråklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Foto: Jonna Söderqvist

Nu har rättegången om Nordkalkolyckan kommit till sitt slut i hovrätten i Umeå. Nordkalk vill ha en friande dom, medan de drabbade vill se en fällande dom. Domen kommer 24 maj.

Publicerad

Det är lugnt i hovrätten för Övre Norrland på torsdagen, den sista rättegångsdagen i Nordkalkolyckan.

- Vår förväntning är att Nordkalk fälls. Då blir vi nöjda, säger Carina Seppelin, Gustaf Seppelin Sollis mamma.

- Nöjdare, tillägger Gustaf Seppelin Solli.

Även om ingenting är nytt som kommer upp, så känns det tungt för Carina Seppelin Solli att lyssna på rättegången som blir torr och faktabaserad, trots att en människa har dött och hennes son blev allvarligt brännskadad. Olyckan har varje dag i sju års tid varit en del av deras liv.

- Jag anser att det är styrkt att det är frågan om inhyrd arbetskraft och att Nordkalk och den dåvarande platschefen är ansvariga, säger kammaråklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål sitt slutanförande.

Gustaf Seppelin Solli sitter med benet i kors, iklädd keps, jeans och en mörk collegetröja och lyssnar inne i rättssalen. Bredvid honom sitter Peter Löfroth, bror till Johan Löfroth som omkom i olyckan. Den dåvarande platschefen sitter med via videouppkoppling.

Olyckan har inträffat på grund av att Nordkalk inte har följt lagarna och reglerna, anser två av de drabbades målsägandebiträde Mattias af Malmborg.

- Bolagets nonchalans eller tanklöshet har lett till de här fruktansvärda händelserna. Därför är det inte en olycka, utan ett brott, säger förbundsjurist Mattias af Malmborg vid LO-TCO Rättskydd, som är två av de drabbades målsägandebiträde.

- Gustav eller någon annan arbetare har inte gjort någonting fel. De har följt order till punkt och pricka. Därför kan man inte bidragit till händelseförloppet som ligger till grund i företagsboten, säger förbundsjurist Gustav Seppelin Sollis målsägandebiträde, förbundsjurist Olov Östensson vid LO-TCO Rättsskydd.

På eftermiddagen är det Nordkalks och den dåvarande platschefens advokat som håller slutanföranden.

- Det är arbetsgivaren som ansvarar för arbetsmiljön och sina anställda. Det här målet handlar om något helt annat än de anställdas arbetsgivare som ska stå till svars. Och det är Nordkalk, inleder Robert Lakatos.

Nordkalk vill ha en friande dom. Enligt Robert Lakatos framgår det klart att Nordkalk hade ett entreprenörsavtal som innefattade till exempel ansvaret för arbetsmiljön. Ansvaret har legat hos de här företagen, inte hos Nordkalk.

Nordkalk har yrkat på att företagsboten ska ogillas eller sänkas med hänvisning till medvållande till olyckan.

- Gustaf   bar inte personlig utrustning, säger Nordkalks advokat Robert Lakatos.

Enligt Nordkalk hade inte heller följderna blivit lika allvarliga om arbetarna använt personlig skyddsutrustning.

Gustaf Seppelin Solli tittar på sin mamma. Carina flyttar sig närmare och visar bilder från sjukhustiden där hela Gustaf är inpaketerad som en mumie.

- Hur hade ett munskydd hjälpt mot det här? säger hon tyst.

Det blir paus, och Arvid Solli, Gustafs pappa är upprörd. Trots att han visste att Nordkalk kommer att framföra arbetarnas medvållande. Han kommer inte tillbaka till rättssalen.

Carina Seppelin visar samma bilder åt Nordkalks advokat. Han tittar på dem men säger inte mycket.

Efter pausen är det den dåvarande platschefens advokat som tar vid.

- Det går inte helt enkelt att komma fram till att den dåvarande platschefen skulle ha befunnits vara grovt vårdslös och varit vållande till olyckan. Det finns ett ganska stort utrymme. Hela rättegången landar faktiskt i det faktum att det var en olycka och ingen åtalad i den här rättegången kan ställas till ansvar, avslutar platschefens advokat Jan Wennerbrandt.

I dag kan bli den sista rättegångsdagen för olyckan, eftersom åklagaren tror att det är osannolikt att fallet tas upp av Högsta domstolen.

- Jag vill att det blir en fällande dom och att vi får sätta punkt för det här, stänga boken. Det är jobbigt när allt rivs upp om och om igen, säger Peter Löfroth, bror till Johan Löfroth som omkom i olyckan.

Nu ska hovrätten göra sin bedömning och meddelar domen den 24 maj.

Olyckan inträffade 2011

Tisdagen den 1 november, 2011, klockan 23.30 brännskadades sju personer på Nordkalk i Luleå. En av dem, 23-årige Johan Löfroth, avled den 18 december av skadorna han fick.