Besökare på sjukhus utsattes för strålningsrisk

2018-10-30 08:00 Karin Nilsson  
De två anställda vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå och två besökare gick under en rundtur in i en bunker, en anordning i form av en cyklotron, en slags partikelaccelerator, i några minuter. Cyklotronen skulle bara kunna användas när dörren är förreglad. Men reglingen kopplades bort i samband med en repareration. Foto: TT-Bild

Rundturen på Norrlands universitetssjukhus kunde ha lett till att besökare och personal utsatts för strålrisk. Åklagaren ansar att det var ett arbetsmiljöbrott.

Den 7 oktober 2016 var två anställda vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå och två besökare på en rundtur i sjukhusets lokaler. De gick då in i en bunker, en anordning i form av en cyklotron, en slags partikelaccelerator, i några minuter. Cyklotronen skulle bara kunna användas när dörren är förreglad. Men förreglingen kopplades bort när dörren behövde repareras våren 2012. Därefter har inga kontroller av att förreglingen fungerat skett, påpekar åklagare Stig Andersson, vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Efter att besökarna och de anställda gått ut ur bunkern startades cyklotronen, trots att dörren var öppen. Om de varit kvar där inne hade de utsatts för strålning och skadats, påpekar Stig Andersson.

Åklagaren anser att den person, som under 2012-2016 haft i uppgift att samordna ansvaret för strålskyddet inom landstinget, inte gjort vad som krävs enligt både arbetsmiljölagen och strålskyddslagen. Av oaktsamhet har han utsatt andra för risk för hälsa och olycksfall. Åklagare Stig Andersson anser att oaktsamheten har varit grov eftersom det handlar om en händelse i en miljö där radioaktiva ämnen används.

Åtalet ska bedömas av Umeå tingsrätt.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö