Arbetsmiljö

"Uttröttad personal på S:t Görans radiolog"

Skyddsombuden har lämnat in en så kallad 6:6 a-anmälan till Arbetsmiljöverket. De menar att arbetssituationen på röntgenkliniken på Capio S:t Göran är ohållbar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Skyddsombuden har lämnat in en så kallad 6:6 a-anmälan till Arbetsmiljöverket. De menar att arbetssituationen på röntgenkliniken på Capio S:t Göran är ohållbar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

ANMÄLAN. Arbetssituationen på röntgenkliniken på Capio S:t Göran är ohållbar. Det menar de lokala skyddsombuden som anmält sjukhuset till Arbetsmiljöverket.

Publicerad

”Situationen på röntgenkliniken är ohållbar och vi hoppas kunna få hjälp då våra medarbetare i nuläget jobbar under ohälsosamma arbetsförhållanden.” Det skriver Kommunals och Vårdförbundets skyddsombud på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm i sin anmälan till Arbetsmiljöverket. Enligt dem har många slutat och få anställts på radiologen vilket lett till mycket övertid, stress och utmattning.

Skyddsombuden ser flera risker med detta: Personalutmattning, långtidssjukskrivningar, patientosäkerhet och uppsägningar.

De vill se en handlingsplan med åtgärder och ett datum när man ska vara fulltaliga på radiologen. Skyddsombudens så kallade 6:6a-anmälan har nu skickats till Arbetsmiljöverket. I den vill skyddsombuden att myndigheten ska se över situationen på arbetsplatsen.

Arbetsgivaren har lämnat en handlingsplan med olika åtgärder. Målet är en fulltalig bemanning, anpassad och i balans med produktionen, alltså patientflödet, förklarar företrädare för arbetsgivaren. I planen beskrivs olika åtgärder på både kort och lång sikt. Exempelvis att få timanställda att ta vakanta pass, att få de fem långtidssjukskrivna röntgensjuksköterskorna att så snart som möjligt börja jobba igen och att förhoppningsvis vara 24 röntgensjuksköterskor på plats på det rullande två-skiftsschemat innan sommaren 2022. I dagsläget är det 15 sjuksköterskor på plats. Arbetsgivaren vill också se över undersköterskornas och röntgensjuksköterskornas scheman.