Arbetsmiljö

Hörby anmäls efter chefers nakenbad

Det är andra gången i år som Hörby kommun anmäls till Arbetsmiljöverket på grund av brister i arbetsmiljön och ledarskap samt kränkningar. Foto: Krister Hansson / Aftonbladet / TT
Det är andra gången i år som Hörby kommun anmäls till Arbetsmiljöverket på grund av brister i arbetsmiljön och ledarskap samt kränkningar. Foto: Krister Hansson / Aftonbladet / TT

Huvudskyddsombud och skyddsombud från sex fackförbund går nu samman och anmäler Hörby kommun till Arbetsmiljöverket efter en uppmärksammad incident under en chefskonferens. De kräver att en extern utredning av den ”usla arbetsmiljön”.

Publicerad

(Uppdaterad) Arbetarskydd har tidigare berättat att Arbetsmiljöverket efter en inspektion i Hörby i slutet av februari i år ställde krav på arbetsgivaren att förbättra arbetsmiljön. Annars hotade vite på 75 000 kronor. Det var efter att tre fackliga organisationer Vision, Saco och SSR hade vänt sig till Arbetsmiljöverket. De fick stöd av ytterligare fyra fackförbund.

Denna gång är det sex fackförbund, Vision, Akademikerförbundet SSR, SACO-rådet, Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Vårdförbundet som idag, på torsdagen, lämnar in en framställan om arbetsmiljöåtgärd. Det är en 6:6:a-anmälan mot Hörby kommun efter en incident på Örenäs slott i början av september. Under en chefskonferens på slottet ska två av kommunens chefer i topposition ha klätt av sig nakna inför flera konferensdeltagare och hoppat i en pool med andra badande. En av cheferna kom också med skämt och sexuella inviter som fått medarbetare att ta illa vid sig, rapporterar Sydsvenskan.

”Att man som arbetsgivare inte ser att det som inträffade på Örenäs slott måste utredas utifrån Diskrimineringslagen samt det föreläggande med vite (2020-03-10) man fick av Arbetsmiljöverket är mycket märkligt", skriver facken i ett gemensamt pressmeddelande och fortsätter:

”Arbetsgivaren menar att det räcker att be om ursäkt och att alla utsatta samt anställda ska förlåta och gå vidare”.

Skyddsombuden vill nu att utredningen ska belysa både kränkande särbehandling utifrån sexuella trakasserier och undersöka hur beteendet har skapat ohälsa för såväl inblandande som samtliga medarbetare i kommunen som direkt eller indirekt blivit påverkade av bristande ledarskap och den psykosociala arbetsmiljön. De kräver också att arbetsgivaren, där det finns signaler om ohälsa, snabbt vidtar åtgärder.

Enligt skyddsombuden är det ett utbrett arbetsmiljöproblem i hela kommunen.

Även de sju oppositionspartierna i Hörby har i en motion krävt en utredning av händelsen, rapporterar Skånska Dagbladet. De kräver också att berörda chefer ska få lämna sina tjänster tills utredningen är klar. Bakom motionen står S, L, C, KD, MP, V och SPI. Hörby styrs av SD och M, skriver TT.

– Det är bra att det kommit en 6:6a-anmälan. Då kan vi agera, säger kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD), till SVT Skåne.

Hon uppger att det inte kommit någon anmälan om sexuella trakasserier efter konferensen.

Hörby kommuns kommentar om konferensen på hemsidan.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev