”Vi måste fråga oss varför vi gör som vi gör”

2017-03-20 00:00 Karin Nilsson  
Lisbeth Rydén.

Forskning. Fokus på organisationen i stället för på individen. Det behövs för att göra arbetsmiljön bättre, anser forskaren Lisbeth Rydén.– Det händer att chefer säger: ”Äntligen får inte jag all skuld.”

Arbetsmiljöarbetet fortsätter att se likadant ut, trots att det inte alltid fungerar. Det konstaterar företagsekonomen och forskaren Lisbeth Rydén.

– Även där det borde vara bra är det höga sjukskrivningstal och hög egenskattad ohälsa.

Lisbeth Rydén anser att traditionella metoder för att förebygga ohälsa inte räcker. Hon har utvecklat ett nytt sätt att bedöma den organisatoriska arbetsmiljön. Metoden går ut på att genom samtal i grupp synliggöra vilka begrepp och tankesätt som styr.

– Vi måste fråga oss varför vi gör som vi gör.

Att ta reda på vad som styr hur vi tänker leder till fokus på organisationen.

– Det är en gemensam angelägenhet som vi behöver ändra på gemensamt.

Lisbeth Rydén anser att exempelvis ordet ”stress” leder tanken till att det är för mycket att göra. Lösningen blir då mer resurser. Men frustration ger samma symptom som stress, påpekar hon. Hon tar socialsekreterare som exempel på en yrkesgrupp som ofta har hög arbetsbelastning och därför är stressade. De känner sig också frustrerade av att vara klämda mellan regelverk och gott socialt arbete.

Men stressen och frustrationen är olika problem som kräver olika åtgärder. Balans mellan krav och resurser skulle inte hjälpa mot socialsekreterarnas frustration, säger Lisbeth Rydén och konstaterar att det finns arbetsplatser som arbetar på ett bra sätt.

– De som upplever en bättre arbetsmiljö säger att här kan vi komma till tals om vilka bedömningsgrunder vi ser som relevanta. Det är friskskapande.

Forskning på KTH

Metoden för att före­bygga, bedöma och hantera arbetsmiljörisker så att de inte leder till ohälsa har utvecklats av Lisbeth Rydén vid Malmö högskola. Projektet är finansierat av Afa Försäkring och presenterades på ett Afa-seminarium i februari. Nu ska Lisbeth Rydén skriva sin avhandling vid KTH, Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö