Skyddsskor saknades

2018-11-30 00:00 Mikael Kindbom  

Arbetsmiljöverket genom­förde den 1 december 2016 en inspektion på Sandahl Goods & Parcel Aktiebolags arbetsställe i Hisings Backa.

Den 28 februari beslutades Arbets­miljö­verket om vite med 100 000 kronor om bolaget inte tillhandahöll skyddsskor för sina arbetstagare, gjorde en riskbedömning avseende skyddsskorna och även skrev en rutin rörande skyddsskorna. Av rutinen skulle det framgå att skorna ska tillhandahållas utan kostnad för bolagets anställda.

Kraven var inte uppfyllda i tid. Arbetsmiljöverket ansökte därför om att vitet skulle dömas ut.

Bolaget motsatte sig vitet och hävdade att villkoren i Arbetsmiljöverkets föreläggande inte var tillräckligt tydliga för att kunna läggas till grund för vitet. Dessutom ansåg bolaget att de uppfyllt villkoren.

Förvaltningsrätten anser att villkoren är tillräckligt tydliga.

Förvaltningsrätten anser också att bolaget inte uppfyllt det första villkoret inom rätt tid och bara uppfyllt en begränsad del av de övriga villkoren. Förvaltningsrätten dömer därför ut 80 000 av de begärda 100 000 kronorna i vite.

Bolaget överklagade beslutet till kammarrätten som inte beviljar prövningstillstånd.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö