Långtgående ansvar för oanvänt fallskydd

2018-11-02 00:00 Karin Nilsson  

FÄLLD. Det fanns skyddsutrustning på taket men arbetsgivaren använde den inte. Det påpekar byggföretaget. Arbetsmiljöverket påminde att arbetsgivarens ansvar är långtgående och krävde 71 000 kronor i sanktionsavgift.

Vid en inspektion den 16 augusti 2016 på ett av Ylab Larsson Bygg AB:s arbetsställen upptäckte Arbetsmiljöverket att tillräckligt fallskydd saknades. Arbete utfördes på tak, det fanns risk för fall och fallhöjden var två meter eller mer. Verket krävde därför att bolaget skulle betala 71 000 kronor i sanktionsavgift.

Bolaget motsatte sig avgiften. Skyddsutrustning fanns men arbetstagaren använde den inte. En arbetsgivare kan inte vara skyldig att övervaka varje moment som en arbetstagare gör, påpekade bolaget.

Arbetsmiljöverket tillade att arbetsgivarens ansvar är långtgående. Om arbetsgivaren skulle frånsäga sig ansvaret med hänvisning till att arbetstagaren agerat på eget bevåg skulle det kunna leda till att incitamenten att följa arbetsmiljörelaterade regler faktiskt efterlevs.

Förvaltningsrätten gör ingen annan bedömning än Arbetsmiljöverket. Det som bolaget hävdar att arbetsgivaren inte skulle vara skyldigt att övervaka varje moment som utförs av en arbetstagare föranleder ingen annan bedömning.

Förvaltningsrätten dömer ut sanktions­av­giften.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö