Föreningen behövde inte anmäla bygget

2018-05-11 00:00 Karin Nilsson  

Vid en inspektion den 18 maj 2016 hos en bostadsrättsförening i Huddinge uppmärksammade Arbetsmiljöverket att det saknades en förhandsanmälan om bygget till myndigheten. Detta behövdes eftersom verket bedömde att det totala antalet persondagar för arbetet översteg 500. Någon arbetsmiljöplan hade heller inte upprättats innan arbetet påbörjades. Arbetsmiljöverket krävde därför att föreningen skulle betala 5 000 kronor i sanktionsavgift för att den inte lämnat in någon förhandsanmälan och 50 000 kronor i sanktionsavgift för att de inte gjort någon arbetsmiljöplan.

Bostadsrättsföreningen ville inte betala. De anförde att bostadsrättsföreningen har tecknat avtal om uppdragstagare. Det är därmed inte rätt att kräva föreningen på sanktionsavgiften för krav på arbetsmiljöplan. Att arbetet skulle överstiga 500 persondagar är inte korrekt. Bostadsrättsföreningen hänvisar till den tidplan som finns. Enligt uppgifter i den planen framgår att det korrekta antalet timmar snarare är 325.

Arbetsmiljöverket har inte yttrat sig igen efter föreningens uppgifter.

Förvaltningsrätten anser att det inte framkommit något i målet som visar att antalet persondagar skulle överstiga 500. Någon arbetsmiljöplan hade föreningen inte heller någon skyldighet att upprätta.

Förvaltningsrätten avslår Arbetsmiljöverkets ansökan om att påföra föreningen sanktionsavgifterna.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer