Arbetstagare använde truck utan rätt tillstånd

2018-11-02 00:00 Lena Gunnars  

FÄLLD. Det var oklart om truckföraren var inhyrd eller inte. Då gäller grundregeln att arbetsgivaren ska utfärda truck­till­ståndet.Det konstaterade förvaltningsrätten och dömer ut sanktions­avgiften.

Vid en inspektion hos Lär & Lyft på Ingarö AB den 3 oktober 2017 upptäckte Arbetsmiljö­verket att en truckförare använde en truck utan att arbetsgivaren utfärdat de tillstånd som krävs.

Arbetsmiljöverket såg hur bolagets arbets­tagare regelmässigt använde en kunds låglyftande ledtruck utan att ha rätt tillstånd. Tillstånd för användningen av truckar ska utfärdas av arbetsgivaren. Om arbetstagaren är inhyrd för att använda truck i inhyrarens verksamhet ska det i stället utfärdas av inhyraren, menade Arbetsmiljöverket. Tillståndet ska vara personligt och det ska framgå vilka typer av truckar och arbetsuppgifter det gäller för.

Eftersom bolaget inte hade utfärdat det tillstånd som krävs ansåg Arbetsmiljöverket att bolaget hade brutit mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av truckar. Därför skulle bolaget betala en sanktionsavgift på 17 700 kronor. Bolaget motsatte sig sanktionsavgiften och framhöll att det fanns ett avtal om logistikuppdrag mellan bolaget och Octapharma. Arbetstagaren var inhyrd av Octapharma och att det bolaget hade utfärdat ett tillstånd för bolagets anställde att vid behov använda deras truck. Därför hade Arbetsmiljöverkets föreskrifter följts.

Förvaltningsrätten anser inte att det i avtalet framgår att föraren är inhyrd av Octapharma som truckförare. Det gör det inte heller av det intyg som lämnats in. Då gäller huvudregeln i Arbetsmiljöverkets föreskrifter, att tillståndet för användning av truckar ska utfärdas av arbetsgivaren.

Förvaltningsrätten bifaller Arbetsmiljö­verkets ansökan och dömer ut sanktions­av­giften.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer