RÄTTSLIGT
Mordet ledde till åtal för arbetsgivaren
ÅTAL. Vd för Serigmo Care åtalades på måndagen för vållande till annans död efter mordet på en 19-årig kvinna vid Munksundets LSS-boende i Enköping. Åklagaren yrkar även två miljoner kronor i företagsbot.
Arbetarskydd skrev om ”fallet Anna” i februari 2023 som ett skolexempel många av de arbetsmiljöproblem som LSS-, SIS- och HVB-verksamheter har att hantera.
Den 21-årige gärningsmannen som vi kallar Axel hade då dömts av Uppsala tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Domens gärningsbeskrivning ger en otäckt detaljerad bild av vad som hände på Munksundets LSS-boende i Enköping strax efter klockan 12 den 17 november 2022:
Munksundets gruppbostad var nyöppnad och hade bara två boende. Men eftersom en av brukarna var i skolan blev Axel ensam i huset med en person som jobbat natt.
Klockan 11 30 började Annas pass och klockan 12 gick nattarbetaren hem. Ytterligare en anställd skulle börja klockan 14. Anna hade tagit studenten förra våren, men inte gått på vård- och omsorgslinjen. Hon hade bara jobbat på Munksundet i tre veckor och nu var hon och Axel ensamma.
Axel har en enligt domen ”mångfacetterad och komplex sjukdomshistoria inom det psykiatriska och neuropsykiatriska området med avvikande beteende och flertalet diagnoser, bland annat autism, samt frekventa inslag av rösthallucinationer”. Inför tingsrätten berättade Axel att han ”har hört röster sedan han var cirka 14 år gammal men det har blivit värre med åren. Ibland kan han höra mellan åtta och fjorton olika röster”. Han hade de föregående dagarna ”mått dåligt och sovit mycket.
När de båda ätit lunch gick Anna till tvättstugan för att börja med tvätten. Axel sade ”jag ska bara hämta en sak” och gick till det gemensamma köket där han tog en kökskniv och gömde under tröjan. Han hade ännu inte hunnit köpa egna knivar till sin lägenhet.
Domens gärningsbeskrivning är som tagen ur en skräckfilm:
”Han stod bakom Anna och började med att hota henne med kniven när hon vände sig om. Han såg att hon blev rädd, lyfte upp sina händer och försökte ta sig undan varför han låtsades att han bara skämtade för att hon inte skulle bli misstänksam. Han såg att hon gjorde något med sin
telefon som hon höll i handen, kanske försökte hon ringa efter hjälp. Anna försökte lugna ned honom men han högg henne med kniven.”
”Det blev en brottningsmatch mellan dem när Anna försökte göra motstånd genom att sparka honom. Han kunde inte förmå sig att sluta hugga henne. Han knivhögg henne fem eller sex gånger. Det sista knivhugget träffade i halsen på Anna och det gick långt in, hon höll fast kniven i handtaget, i hans hand och försökte stoppa kniven. Han försökte få in kniven i halsen för att avsluta det, det var svårt, hon var rätt stark men han var starkare så han fick in kniven långt i nacken på henne. Anna ramlade till golvet av det knivhugget och förblödde. Han högg inte när hon låg ned eftersom han var ganska säker på att hon var död. Han minns att Anna blödde från munnen.”
Axel försökte förgäves skaka liv i Anna. Han gick och tvättade av sig blodet och satte sig i soffan i det gemensamma vardagsrummet. Efter en kvart ringde han 112. Larmoperatören fick samtalet 12 27 och redan klockan 12 45 greps Axel odramatiskt av polisen.
Axel erkände och samarbetade under förundersökningen. Kammaråklagare Elin Blank åtalade för mord och Uppsala tingsrätt var enig om att Axel skulle dömas för mord med ett straffvärde på 18 års fängelse, men att påföljden skulle bli rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning eftersom den rättspsykiatriska utredningen slagit fast att han begått mordet under allvarlig psykisk störning.
På måndagen lämnade kammaråklagare Jennie Nordin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål in stämning mot vd för Serigmo Care KÅS, det av flera boenden inom Serigmokoncernen som driver Munsundets LSS-boende.
Åklagaren yrkar ansvar för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död:
– Jag avser att påvisa brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Jennie Nordin till Arbetarskydd. Man har heller inte tillräckligt riskbedömt gärningsmannen.
– Bolaget har inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att säkerställa att gärningsmannen inte kunnat utöva våld mot personal. En riskbedömning skulle bland annat ha föranlett att ensamarbete inte var tillåtet samt att knivar inte var tillgängliga. Om någon av dessa åtgärder vidtagits hade händelsen med hög grad av sannolikhet kunnat undvikas.
Var det självklart att bara åtala vd för bolaget?
– Jag har utrett de personer som skulle kunna ha ansvar. Men ansvaret var inte delegerat och fanns inte i de personernas arbetsbeskrivning.
Så här skriver Jennie Nordin i stämningsansökan:
”Det läggs (vd) till last att hon underlåtit att i strid med 8 § och 10 § AFS 2001:1 och 2 § AFS 1993:2 tillräckligt noggrant och kontinuerligt riskbedöma arbetet avseende (Axel) och tillåtit ensamarbete avseende honom (8 § AFS 1993:2) och att ha knivar eller andra vassa föremål tillgängliga för (Axel) (3 § och 6 § AFS 1993:2) eller genom att underlåta att vidta nödvändig åtgärd för att säkerställa att (Axel) inte kunde utöva våld mot personal som till exempel genom att installera larm.”
Jennie Nordin yrkar också en företagsbot om två miljoner kronor för Serigmo Care KÅS. Det råkar vara samma summa som LSS-boendets moderbolag Serigmo Invest Holding AB i våras delade ut till ägarna.