Övriga Nyheter

V begär misstroende mot Nordmark

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt (V) och Ali Esbati (V) hotade den 21 november med att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Jessica Gow/TT

Vänsterpartiet begär misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). – Regeringen är ansvarig för kaoset i Arbetsförmedlingen, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Publicerad

– Jonas Sjöstedt lämnade beskedet under riksdagens frågestund. Där uppgav han att Arbetsförmedlingen befinner sig i djup kris.

Företag som söker kontakt får inga svar. Arbetslösa som vill ha utbildning hänvisas till socialkontoren, sade han.

Enligt Sjöstedt finns det en majoritet i riksdagen som är emot det sätt på vilket reformen av Arbetsförmedlingen nu genomförs.

– Varför lyssnar inte regeringen på riksdagen? En majoritet säger nej till denna kaosprivatisering, sade Sjöstedt.

Lämnade besked

Han uppgav sedan att V nu kommer att gå vidare med sitt misstroendehot mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

– Det ger inte Vänsterpartiet något annat alternativ än att fullfölja att lämna in en misstroendeförklaring mot ansvarigt statsråd, sade Sjöstedt.

Han uppgav att V nu kommer att ta kontakt med Moderaterna.

För att riksdagen ska kunna rikta en misstroendeförklaring behöver även M, KD och SD stå bakom.

Men för att överhuvudtaget få till stånd en misstroendeomröstning krävs att minst 35 riksdagsledamöter står bakom den. V har 27 ledamöter.

Försökte rädda

Regeringen har in i det sista gjort försök för att rädda ministern undan en misstroendeomröstning. Enligt en regeringskälla har det förts samtal med V på olika nivåer.

Regeringen anser sig ha svarat på fyra av de fem krav V ställt upp för att dra tillbaka sitt misstroendehot.

Innan Sjöstedt lämnade sitt besked uppgav regeringskällan att läget är "mycket allvarligt" om V går vidare med sitt hot.

Källan underströk att det blir svårt att regera ett land om V hotar med misstroende mot ministrar vars politik man inte gillar.

Vänsterpartiet ställde den 21 november fem krav på regeringen när det gäller den pågående reformen av Arbetsförmedlingen, AF. Om inte de uppfylldes inom två veckor hotade V med att begära en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Har svarat

– Jag tycker att jag svarat på Vänsterpartiets punkter, säger hon.

–  Men kanske inte exakt så som Vänsterpartiet ville att jag skulle svara.

Moderaternas ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott, Mats Green, uppgav på torsdagsförmiddagen att M är kritiskt mot den inriktning av AF-reformen som slås fast i januariöverenskommelsen mellan regeringen, C och L.

M väntas dock ge sitt svar på V:s misstroendebegäran senare i eftermiddag.

Green tycker inte att de privata aktörernas deltagande i insatserna för stöd och matchning ska bygga på lagen om valfrihet.

– Vem som helst ska inte kunna bli arbetsförmedlare, säger han.

Green anser att Eva Nordmark har gett olika besked om reformen minst fyra gånger den senaste veckan. Det är inte förtroendeingivande, tycker han.

V:s krav

Vänsterpartiets första krav för att dra tillbaka misstroendehotet är att regeringen slopar villkoret att ett nytt system för fristående aktörer måste vara baserat på lagen om valfrihet, LOV.

Det andra kravet är att AF ska finnas i hela landet.

Det tredje är att AF ska få mer pengar till reformen

Det fjärde kravet är att regeringen innan reformen fortsätter ska presentera en ekonomiskt och tidsmässigt exakt plan för AF:s kontorsnedläggningar.

Det femte är att stöd för funktionsnedsatta säkras.

Regeringens svar

Regeringen uppgav i förra veckan att den i kommande regleringsbrev ska be Arbetsförmedlingen att hejda sig lite vad gäller den pågående avvecklingen av 132 kontor och att myndighetens lokala närvaro ska stärkas.

Hur många kontor som skulle kunna räddas ville dock inte arbetsmarknadsminister Eva Nordmark gå in på. Den stora omgörningen av AF stoppas inte heller.

Regeringen gav också AF klartecken för att föra över 900 miljoner kronor i oanvända medel från i år till nästa år.

Dessutom ska regeringen ge riksdagspartierna ökad insyn i genomförandet av reformen genom att bjuda in dem till en arbetsgrupp.

Majoritet stödjer misstroende mot minister

Vänsterpartiet har bara 27 ledamöter och det krävs 35 för att kunna väcka ett misstroende.

– Att samla ihop 35 namn från Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet kommer inte att vara något problem. När de behövs så finns de, säger Ulf Kristersson.

Syftet är inte att fälla regeringen, säger Kristersson.

– Vi skulle gärna byta regering vilken dag som helst, men det är inte det som saken gäller här. Regeringen vill göra något man inte har stöd för i riksdagen, det är sakfrågan. Om regeringen vill göra det till någon annan fråga, så står det den fritt, säger Kristersson.

Moderatledaren uppger att de har informerat Sverigedemokraterna, som kommer att stödja ett misstroende, enligt Kristersson.

TT