Upprop mot krav på höga klackar på jobbet

2019-06-04 10:50 TT  
Uppropet #KuToo har hittills fått nära 20 000 kvinnor att sätta ner foten och skriva under för bekväma skor på jobbet i Japan. Foto: TT-bild

Nu får det vara slut med klädkoder som kräver att japanska kvinnor bär högklackade skor på jobbet. Det virala uppropet #KuToo har hittills fått nästan 20 000 kvinnor att sätta ner foten och skriva under för bekväma skor.

#KuToo-kampanjen, en lek med de japanska orden för "sko" och "smärta", skapades av skådespelaren och skribenten Yumi Ishikawa sedan hon tvingats att bära högklackat för ett jobb på en begravningsbyrå. Gensvaret var stort och i måndags lämnades underskrifterna till hälsodepartementet, som säger att man ska titta på det, men har i övrigt inte kommenterat.

Ishikawa listar nackdelarna med högklackade skor - de kan ge liktornar, blåsor och ryggont och gör det svårt att röra sig. Hon påpekar att män inte har samma krav på sig. Uppropet vill se ett slut på könsdiskrimineringen och "göra det lättare för alla att arbeta utan onödiga påfrestningar".

Tidigare har manliga anställda förväntats bära slips, men det har ändrats sedan regeringen "cool biz"-kampanj 2005 för att gå företagen att dra ner på luftkonditioneringen och spara elektricitet. I dag går många affärsmän och regeringstjänstemän utan slips.

2016 lanserade brittiska Nicola Thorp en liknande kampanj i Storbritannien sedan hon skickats hem från jobbet när hon vägrat ha högklackat. Brittiska regeringen avvisade dock en lagändring som skulle förbjuda arbetsgivare att kräva höga klackar för kvinnliga anställda.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö