Tre domar förändrar praxis kring sjukpenning

2019-10-08 15:43 Enikö Arnell-Szurkos  
Enligt LO-TCO handlar det främst om läkarintyg vid psykisk ohälsa, där Försäkringskassan sedan tio år tillbaka ställt krav på en beskrivning av diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning, den så kallade DFA-kedjan. Foto: TT-Bild

Tre nya domar i kammarrätten förändrar praxis vad gäller krav på innehållet i läkarintyg, enligt LO-TCO Rättsskydd. Det borde ge fler personer rätt till sjukpenning framöver.

Enligt LO-TCO Rättsskydd saknar Försäkringskassans höga krav på läkarintygens innehåll stöd i lagen. Det skriver tidningen Arbetet. Främst handlar det om läkarintyg vid psykisk ohälsa, där Försäkringskassan sedan tio år tillbaka ställt krav på en beskrivning av diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning, den så kallade DFA-kedjan.

– Det är vår bedömning att Försäkringskassan inte har någon rätt att närmare föreskriva vilket innehåll ett läkarintyg ska ha, säger Robert Sjunnebo, enhetschef på LO-TCO Rättsskydd, till Arbetet.

De tre nya domarna, från kammarrätterna i Stockholm, Jönköping och Sundvall, har slagit fast att DFA-kedjan är en arbetsmetod och inte ett krav. Det måste, enligt LO-TCO-Rättsskydd leda till förändringar i Försäkringskassans handläggning. LO-TCO-Rättsskydd vill även se ett förtydligande i lagen.

– Oavsett vad man tycker i frågan är det märkligt att man från en dag till en annan kan ändra förutsättningarna. Det kanske kan bli en fråga för den nya socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi, säger Robert Sjunnebo.

Enikö Arnell-Szurkos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö