Tillgängliga för kunder 24 timmar om dygnet

2018-10-05 14:05 Lennart Lundquist  
eValent utvecklar och driver e-handelslösningar.

eValent i Malmö har personal som måste vara tillgängliga för kunder på kontorstid såväl som på kvällar, nätter och helger. Det vill säga alla dygnets 24 timmar. Arbetsmiljöverket förbjuder nu omedelbart nattarbetet.

Företaget utvecklar och driver e-handelslösningar.

De fyra som har beredskap i hemmet ska ha en ”inställelsetid” till datorn på högst en timma. Larm kommer via sms. 

Enligt företagets vice VD har de anställda ”ett eget regelverk” och lägger själva sina scheman.

”Arbetstagarna får själva bedöma om de har behov av dygnsvila, det vill säga om de ska ta ut vila direkt efter beredskap på natten”, skriver Arbetsmiljöverket i ett föreläggande efter att ha inspekterat företaget – som saknar kollektivavtal.

Verket fann att det fanns de som haft beredskapshelger upp till sju dagar i sträck.

”I den ledighet för dygnsvila som alla arbetstagare har rätt till ska tiden mellan klockan 00.00 och 05.00 ingå. Detta innebär i princip ett nattarbetsförbud, om inte arbetet är nödvändigt med hänsyn till arbetets art, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter. I så fall kan arbetet undantas enligt arbetstidslagen”, skriver Arbetsmiljöverket och fortsätter:

”I ärendet har framkommit att ni saknar kollektivavtal om avvikelse från regler i arbetstidslagen. Att arbete utförs på natten för att viktiga samhällsintressen ska kunna tillgodoses har inte kunnat visas i ärendet. Arbetsmiljöverket har inte heller beviljat er undantag från reglerna i 13 § arbetstidslagen.”

Företaget förbjuds nu med omedelbar verkan att utföra arbete mellan klockan 00.00 och 05.00 och även se till att de anställda har minst elva timmars sammanhängande ledighet. 

Detta vid ett vite på 50 000 kronor.

35 anställda

Företaget har idag 35 anställda och blev utsett till DI Gasellföretag både 2013 och 2014. eValent Group har sitt huvudkontor i Malmö.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen