Övriga Nyheter

Studie: Se jobbmejl på tåget som arbetstid

Smarta telefoner och bättre wifi i kollektivtrafiken leder till att pendlare förlänger sina arbetsdagar, visar en studie i London. Foto: Elsa Frizell

- Pendlare använder så mycket av sin restid till jobbmejl att resorna borde räknas som arbetstid. Det säger forskare vid University of the West of England.

Publicerad

De har genomfört en studie bland 5000 pendlare till och från London som visar att smarta telefoner och allt bättre wifi i kollektivtrafiken leder till att de förlänger sina arbetsdagar. Enligt studien använder 54 procent av pendlarna tågets wifi för jobbmejl, rapporterar BBC.

De som var på väg till jobbet läste och skickade mejl för att komma ikapp och vara förberedda när de kom fram till kontoret. De som var på väg hem avslutade uppgifter som de inte hunnit under sin ordinarie arbetstid.

”Det är på ett sätt ändå dödtid, och genom att göra klart saker på hemvägen slipper man jobba hemma på kvällen” säger en pendlare till forskarna.

Resultaten i studien väcker frågor om hur hälsosamt det är att rutinmässigt fortsätta att arbeta efter arbetsdagens slut. Och om resorna ägnas åt arbete, borde det då räknas som en del av arbetsdagen?

En av forskarna, Juliet Jain, hävdar att smarta telefoner och fri tillgång till wifi har suddat ut gränsen mellan arbete och fritid, när det nu är arbete som gäller på resan till jobbet. Det är en verklig utmaning att slå fast vad som räknas som arbete, påpekar hon.

– Hur ska den tiden räknas? Kanske behöver också kulturen på arbetsplatsen förändras?

I stället för att tekniken ger individer större flexibilitet i arbetet, leder det alltså till att extra arbetstimmar läggs på. Men om resan ska räknas som arbetstid kommer arbetsgivare att vilja höja graden av övervakning, och att pendlarna redovisar hur de använder arbetstiden innan de kommer till kontoret, betonar en annan av forskarna, Jamie Kerr.

– Den ökade flexibiliteten kan radikalt förändra balansen mellan arbete och fritid till det bättre. Men den lämnar också dörren öppen för stress och lägre produktivitet, säger han.