SÖS-personal sägs inte upp men sparkravet består

2020-02-27 11:44 TT  

I höstas meddelade Södersjukhuset i Stockholm att 50 undersköterskor och 25 läkare skulle varslas. Nu backar sjukhusledningen och säger att ingen vårdpersonal ska sägas upp, rapporterar Dagens Nyheter.

Sjukhuset måste spara 300 miljoner i år för att få en budget i balans, vilket var anledningen till att varslet kom i höstas. Fackförbunden Kommunal och Saco bekräftar för DN att varslen dragits tillbaka. Men besparingarna märks ändå, menar Clara Strömberg, ordförande för Saco på Södersjukhuset.

– Man förlänger inte vikariaten för 24 underläkare, och vakanshåller ett 20-tal specialister. Hur vi ska klara sommaren vet jag inte, säger hon till tidningen.

I stabsläge

Förutom de 75 vårdtjänsterna skulle även 25 personer med administrativa uppgifter sägas upp. Vad som händer med dem är fortfarande oklart.

I helgen gick sjukhuset upp i så kallat stabsläge på grund av hög belastning, och läget på akuten beskrevs som kaotiskt.

Läs mer: "Varslen kommer påverka patientsäkerheten"

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) säger sig välkomna att sjukvårdspersonalen inte sägs upp:

"Detta visar att våra sjukhus kan klara av en svår men nödvändig förändring av vården. Det är ett väl utfört arbete av alla inblandade. Dagens besked ger sjukhuset och dess medarbetare möjlighet att till fullo fokusera på att utveckla samarbetet inom och utom sjukhuset för att korta väntetiderna på akuten", säger hon enligt ett uttalande.

"Vi fortsätter"

Akil Awad, läkare och en av initiativtagarna till Sjukvårdsuppropet i Stockholm, skriver till TT att det är glädjande att varslen dras tillbaka.

Samtidigt ligger sparkraven och anställningsstoppen kvar, liksom varsel på andra sjukhus och vakanshållningar.

"En liten steg framåt, men vi fortsätter vårt jobb", skriver Akil Awad.

Karolinska universitetssjukhuset

På Karolinska universitetssjukhuset gick man i maj förra året ut med ett varsel om 550 anställda inom administration. I november 2019 varslades sedan 600 läkar- och underskötersketjänster, vilket i februari i år bantades till 109 läkare och 157 undersköterskor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö