Polisen förbereder för många sjukskrivningar

2020-03-17 16:08 TT  

Polisen har beslutat om en så kallad nationell särskild händelse med anledning av coronavirusets spridning i Sverige. – Vi tar höjd för att vi kommer att få ganska många sjuka polisanställda på nyckelfunktioner, säger den nationelle kommenderingschefen Per Engström. Samtidigt vädjar han till kommuner att hålla grundskolorna öppna så länge det bara går.

Beslutet om den nationella särskilda händelsen fattades i fredags, när man märkte att påfrestningarna kommer att öka inom polisen till följd av virusets spridning.

Den nationella särskilda händelsen innebär att alla polisregioner har särskilda staber som deltar i samverkansmöten, för att kunna hänga med i den snabba utvecklingen, säger Per Engström.

Anpassa verksamheten

– Vi måste förbereda oss så att vi kan genomföra verksamheten gentemot allmänheten. Vårt kärnuppdrag måste kunna fortsätta, så vi planerar för hur vi kan anpassa verksamheten.

Sjukfrånvaron inom polisen har ökat den senaste tiden säger han, men huruvida det faktiskt handlar om corona eller ej är svårt att säga då personalen som stannar hemma inte testas.

– Vi följer sjukdomsläget nationellt, men ser ingen större påverkan i dag. Den största påverkan är naturligtvis oro, det försöker vi motverka med information och utbildning.

Läs mer: Experten om corona: Det här gäller på jobbet
 

Det är nu många som önskar att alla skolor i Sverige ska stängas, men att de förblir öppna är viktigt för polisens samhällskritiska verksamhet, säger Per Engström.

– Det kommer annars att bli stor påverkan på vår personal. Vi vädjar att kommuner tar sitt ansvar i frågan och håller skolorna öppna i det längsta.

Stängs skolorna skulle det kunna innebära att många poliser i stället hade fått stanna hemma från arbetet för att ta hand om sina barn, säger Engström.

– Det gäller ju också för vårdpersonal. Det är en av de viktigaste åtgärderna vi har i samhället, att hålla skolorna öppna.

Gymnasier stängs

Regeringen meddelade på en presskonferens efter TT:s intervju med Per Engström att de rekommenderar att alla gymnasier, vuxenutbildningar och universitet inför distansutbildning. Grundskolor och förskolor rekommenderas fortsatt att hållas öppna.

– Det är inte motiverat att stänga grundskolor och förskolor över hela landet. Konsekvenserna av detta riskerar att bli stora, sade Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten, på presskonferensen.

I ett senare skede kan dock förskolor och skolor komma att stängas, men om det blir aktuellt måste omsorgen för barn till föräldrar som arbetar med samhällsviktiga funktioner säkras, så att de inte behöver vara hemma, sade utbildningsminister Anna Esktröm på presskonferensen.

– Det är viktigt att våra medarbetare kan gå till jobbet. Vi har en dialog med regeringen och de vet tydligt vår ståndpunkt, säger Jonas Beltrame-Linné, presstalesperson på polisen.

Polisens nationella särskilda händelse är planerad att pågå fram till den 5 juni i år.

Marc Skogelin/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö