Övriga Nyheter

Hallå där Calle von Scheele...

Calle von Scheele är frilansjournalist och fotograf som sedan ett och ett halvt år är verksam i Paris. Han arbetar för svenska tidningar, däribland Arbetarskydd och Lag & Avtal. Foto: Marie Thorslund och TT
Makten åt folket - vi blockerar allt! står det på ett av plakaten. Nya demonstrationer mot den franska regeringens pensionsreform genomfördes runt om i Frankrike på tisdagen. Foto: Francois Mori/AP/TT

… frilansjournalist som ofta skriver för Arbetarskydd och är verksam i Paris. Efter gula västarnas protester det senaste året drabbas nu Frankrike av storstrejker med protester mot de av president Macron föreslagna pensionsreformerna.

Publicerad

Hur skulle du beskriva situationen i Frankrike och Paris just nu, hur märks effekterna av strejken?

– Efter två veckors strejk börjar situationen likna kaos. Facket har framför allt slagit till mot kollektivtrafiken. De få bussar, tunnelbanor och förortståg som går är överfulla. Tv-nyheterna har visat bilder på desperata pendlare som slåss för att komma på tågen. Nu inför jul infaller en stor resehelg, men långt ifrån alla som köpt biljetter får plats på de tåg som går. En ny stridsåtgärd är att strejkande elektriker skär av strömmen för abonnenter. Det har drabbat hushåll och arbetsplatser på fler håll i Frankrike.

Stämmer det att de pendlare som inte tar sig till arbetet blir utan ersättning/lön?

– Ja, men en del av dem som inte kan ta sig till jobbet har kunnat jobba hemifrån.

President Emmanuel Macron säger sig ha den svenska modellen som förebild och svenska pensionssystemet beskrivs inte särskilt positivt i franska medier. Hur låter det?

– Man lyfter framför allt fram att kvinnorna är förlorare. De växande antalet fattiga svenska pensionärer är också mycket uppmärksammade. Just kvinnor med mycket låga pensioner har förekommit i flera reportage. Bilden är att det svenska systemet inte levererar särskilt höga pensioner.

Kan de åtta fackliga centralorganisationerna tänka sig att diskutera några förändringar av de över 40 olika pensionsplanerna eller är positionerna helt låsta?

– Ja, onsdagen före jul stod de på kö för att träffa premiärminister Edouard Philippe, som sagt sig vara kompromissvillig. Men efteråt sa till och med de minst militanta facken att parterna stod långt ifrån varandra.

Ser det ut att kunna bli någon ”vapenvila” över jul och nyår?

– Nej, när CGT:s generalsekreterare Philippe Martinez lämnade premiärministern förklarade han att även med justeringar var pensionsreformen oacceptabel och upprepade orden ”ingen vapenvila”, strejken kommer fortsätta över julen.

Hur har det varit att arbeta som journalist i Paris och bevaka demonstrationerna under det senaste året?

Spännande och lärorikt. Fransmännen bildar opinion på ett helt annat sätt än i Sverige. Kulturen är helt annorlunda. De går ut på gatorna för att visa sitt missnöje. När facket kallar till demonstration kommer tusentals. Dessutom har den fria, självständiga rörelsen Gula Västarna, Gilets Jaunes, demonstrerat varje lördag i över ett år nu. Den började som ett upprop på nätet, saknar riktiga ledare och består av medelfransmän som ofta inte klarar sig på sin lön trots heltidsarbete.

Var ska du själv fira jul?

– Jag flyger i dag hem till Sverige. Flygbussarna går som vanligt och jag har lyckligtvis en inte allt för lång promenad till närmaste hållplats här i Paris.