Övriga Nyheter

Corona: Arbetsgivare kan stänga av medarbetare direkt

Arbetsgivare behöver inte överlägga med de fackliga företrädarna innan en medarbetare stängs av - med bibehållen lön - för att stoppa coronasmitta. Detta enligt en överenskommelse på måndagen mellan SKR, Sobona och flera fackliga organisationer som Kommunal och de båda lärafacken.

Publicerad

Överenskommelsen om undantag från överläggningsskyldigheten gäller till och med 31 augusti:

– Parterna har slutit en tidsbegränsad överenskommelse för att arbetsgivaren ska kunna agera snabbt och förhindra smittspridning av den allmänfarliga sjukdomen Covid-19. Det centrala i överenskommelsen är att arbetsgivaren kan fatta beslut om att stänga av en medarbetare utan att överlägga med medarbetarens fackliga organisation inför beslutet, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR, i ett pressmeddelande.

Medarbetare får stängas av högst 30 dagar i sänder. Arbetsgivaren måste meddela hur länge avstängningen ska pågå och också informera om vad som gäller, om till exempel möjligheter för distansarbete.

Men den fackliga organisationen ska få information om att arbetsgivaren har stängt av en medarbetare. Detta ska ske inom fem dagar efter att beslutet fattats.

– Ett snabbt beslut om avstängning ligger i både arbetsgivarens och arbetstagarens intresse. Vid en avstängning för att förhindra smittspridning behåller medarbetaren lön och andra förmåner enligt kollektivavtalet, säger Jeanette Hedberg.

Blir man sjuk under avstängningen är det istället en fråga om sjukledighet, med sjuklön för de första 14 dagarna och karensavdrag.

Parterna som ingått överenskommelsen är:

Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona – Kommunala företagens arbetsgivarorganisation, samt de fackliga organisationerna Svenska Kommunalarbetareförbundet, OFRs förbundsområden Allmän kommunal verksamhet, Hälso- och sjukvård samt Läkare, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen anslutna riksorganisationer.