Blekinge backar om förkyld vårdpersonal

2020-03-18 11:51 TT  
Blekinges sjukvårdspersonal ska jobba – trots förkylning. Foto: Mikael Fritzon/TT

(Uppdaterad) Bara en dag efter att Blekinge uppmanat vårdpersonal att gå till jobbet trots förkylningssymptom backar nu regionen. "Från och med nu gäller alltså samma rekommendationer för alla i Blekinge som nationellt", säger smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö i ett pressmeddelande.

Region Blekinge rekommenderade i går vårdpersonal med lindriga förkylningssymptom att gå till jobbet, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

Regionens rekommendation gällde även personal som jobbar med äldre, stick i stäv med Folkhälsomyndighetens uppmaning.

Men bara en dag efter att de nya riktlinjerna utfärdats backar Blekinge. Från och med nu gäller i stället samma rekommendationer som Folkhälsomyndigheten utfärdat nationellt.

"Skälet till det är helt och hållet att vi inte vill skapa förvirring med olika budskap, säger regionens smittskyddsläkare Bengt Wittesjö i ett pressmeddelande.

"Några dagar efter"

Bakgrunden till de hastigt tillbakadragna rekommendationerna var enligt smittskyddsläkaren att Blekinge, som på måndagen hade elva bekräftade fall, ännu inte har samhällsspridning.

"Vi ligger några dagar efter utvecklingen i andra delar av landet, särskilt storstadsregionerna, och har därför fram till nu haft andra rekommendationer. Vi har fram till nu sagt att om man inte har feber och i övrigt bara lindriga symtom som halsont eller snuva kan man gå till jobbet och träffa andra människor", säger Bengt Wittesjö.

Stanna hemma

Region Blekinges linje var redan från början ett undantag.

I Region Skåne, med 207 bekräftade fall, är den aktuella rekommendationen till medarbetarna att stanna hemma "även om du bara känner dig lite sjuk".

Samma sak gäller i Region Stockholm, som med 410 fall är hårdast drabbad i landet.

"Så länge medarbetare inte visar sjukdomssymtom ska medarbetaren leva och arbeta som vanligt, men vara särskilt uppmärksam på eventuella symtom från luftvägarna och i sådana fall omedelbart lämna arbetsplatsen”, skriver ansvarig smittskyddsläkare Per Follin till TT.

Provtagning

I Region Uppsala, där 43 fall konstaterats, kombineras en rekommendation om försiktighet med en provtagningsstrategi för att trygga personalförsörjningen.

– Vi säger åt alla att hålla sig hemma om man är förkyld, oavsett om det är lätta eller svåra symptom. Men om man på personalsidan ser att en avdelning har många som är hemma med lindriga symptom så har vi möjlighet att testa dem. Det är bra om man kan få folk tillbaka i jobb om de testar negativt, säger biträdande smittskyddsläkare, Helena Palmgren.

Mikael Fritzon/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö