130 fastnade i gruvbrand – branden är släckt

2020-02-06 15:05 TT  
Räddningstjänst på väg till Garpenbergs gruva, i Hedemora kommun. Foto: Niklas Hagman/TT

(Uppdaterad) Omkring 130 personer fastnade i Garpenbergs gruva i Hedemora strax före klockan 14 när en brand uppstod på 850 meters djup. Branden är nu släckt. Två personer skadades.

Gruvpersonalen håller just nu på att evakueras upp till marknivå, enligt Robert Sundin, insatsledare vid räddningstjänsten i södra Dalarna.

– De har suttit i räddningskammare nere i gruvan när larmet kom om brand. Räddningstjänsten tillsammans med Bolidens egen brandstyrka har varit nere på plats och tittat, och konstaterat att allting var släckt, säger Sundin.

Minst två personer har skadats.

– Det är två personer som har skadats men de övriga anses vara i säkra utrymmen, säger Ann-Sofie Masth, pressansvarig på region Dalarna.

Hon känner inte till vilka skador det rör sig om eller hur svårt skadade personerna är.

Bolidenkoncernens informationschef Klas Nilsson säger att det var en arbetsmaskin som började ge ifrån sig rök.

– Det föranledde inledningsvis ett släckningsarbete av operatören och sedan gav han sig iväg till ett säkert utrymme, säger Klas Nilsson.

Polisen misstänker inte brott.

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om det, utgångsläget är att det inte är det, maskiner tar eld ibland, men det får vi titta på senare, säger polisens presstalesperson Stefan Wickberg.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen