Arbetsskador

Nya krav på byggena

En utbildad, kompetent och erfaren byggarbetsmiljösamordnare ska finnas på varje bygge. Det är en av ändringarna i föreskrifterna om bygg- och anläggningsarbete som antogs tidigare i veckan.

Publicerad

Ändringen ingår i ett paket med lagändringar kopplat till EUs byggplatsdirektiv om minimikrav för säkerhet och hälsa på tillfälliga eller rörliga byggarbetsplatser. Allt började med att EU-kommissionen 2006 kritiserade Sverige för att inte ha implementerat direktivet fullt ut.

- Det var en överraskning för oss, det trodde vi att vi hade gjort! säger Gilbert Önsten, handläggare på Arbetsmiljöverket.

Frågan om direktivet togs in i utredningen av den svenska arbetsmiljölagen och efter flera remissrundor röstades slutligen förslaget om ändringar i lagen igenom i riksdagen i november. Därmed måste också de befintliga föreskrifterna om bygg- och anläggningsarbete ändras, vilket görs i ändringsföreskriften AFS 2008:16 som träder i kraft den 1 januari 2009.

Att byggherren är skyldig att utse en byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering och en samordnare för utförandet av bygg- och anläggningsarbetet är en stor förändring. Och samordnaren vara erfaren.

- Vi kommer att kunna ställa krav på att han eller hon har den utbildning, kompetens och erfarenhet som behövs, säger Gilberg Önsten och hänvisar till föreskriftens ändrade paragraf 6.

Bakom formuleringen om erfarenhet ligger till exempel att den ansvarige ska ha erfarenhet av bygg- och anläggningsarbete och styrning av byggprojekt. Och den som har ansvar för att samordna byggprojektet måste ha erfarenhet av just projektledning.

Kraven på samordnare har fått kritik. Det går för fort och företagen hinner inte med.

- De som redan har tecknat avtal om överlåtelse av samordningsansvar och frågan är hur de avtalen nu ska hanteras, när lagparagrafen som avtalen bygger på plötsligt försvinner, säger Gilbert Önsten.

Nytt är också att ansvaret blir dubblerat. Kravet på en byggarbetsmiljösamordnare befriar inte byggherren från ansvar, det går alltså inte att skifta bort ansvaret genom att utse en samordnare. Dubbleringen gör att Arbetsmiljöverkets möjligheter att komma åt olika problem på byggena ökar.

- När det gäller förebyggande av risker på byggena är det allra viktigaste att det ska finns någon med kompetens som sköter säkerheten. Det är det man hoppas mest på i och med de nya reglerna, säger Gilbert Önsten.

Begreppet uppdragstagare förs numera in i föreskrifterna, i och med en ändring i paragraf 7c i arbetsmiljölagen. Byggherren kan överlåta hela sitt ansvar för hela byggprojektet, eller enbart utförandedelen, till en självständig uppdragstagaren. Ändringarna innebär bland annat att arbetsmiljöansvaret för byggen som har privatpersoner som byggherrar automatiskt ska flytta över till uppdragstagaren

En annan ändring är att byggarbetsmiljösamordnaren kan vara antingen en juridisk person eller en fysisk person. Förut låg samordningsansvaret alltid på ett företag.

Nya regler

Ändringsföreskriften AFS 2008:16 träder i kraft den 1 januari 2009. AFS 1999:3, Bygg- och anläggningsarbete, fortsätter att gälla, men paragraferna 3-17 är ändrade i och med AFS 2008:16. Samtidigt träder ändringarna i arbetsmiljölagen i kraft.

Kravet i AFS 2008:16 på utbildning för byggarbetsmiljösamordnaren börjar att gälla den 1 januari 2010.